KNAPOVSKÁ, P. Želé cukrovinky s přídavkem extraktu brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá získáváním extraktů biologicky aktivních sloučenin z různých rostlinných materiálů a jejich aplikací do nečokoládových cukrovinek pro zvýšení jejich senzorické kvality a nutriční hodnoty. V práci byly vyrobeny a analyzovány vzorky želé cukrovinek s přídavkem extraktu a/nebo plodů borůvek (brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Borůvky mají výraznou barvu, příjemnou lahodnou chuť a vysoký obsah bioaktivních látek, hlavním cílem bylo zjistit, zda a jakým způsobem přídavek borůvek, případně jejich extraktu, zvýší nutriční a senzorickou hodnotu cukrovinek. Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska senzorického (chuť, textura, celková přijatelnost), z hlediska obsahu těkavých látek, fenolických látek a anthokyanů, a antioxidační aktivity. Pro stanovení bioaktivních látek byly použity standardní spektrofotometrické metody, těkavé látky byly stanoveny metodou HS-SPME-GC-MS. Studentka projevovala o tuto práci velký zájem; téma vychází z jejího popudu, obdobné problematice se věnovala už v rámci své bakalářské práce a z jejího celkového přístupu k práci bylo jasně patrné, že ji uvedená problematika velmi zajímá a baví. K řešení práce přistupovala s invencí a s vysokým pracovním nasazením. Ověřila postupy získávání extraktů a výroby cukrovinek, opakovaným zkoušením se podařilo vyrobit senzoricky atraktivní produkt s velkým potenciálem i pro komerční využití. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. Výsledky práce dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky. Na základě provedené kontroly plagiátu práce sice vykazuje vyšší % zdánlivé neoriginality, to je ale způsobeno tím, že navazuje na několik předchozích prací s podobnou související tématikou, provedená rešerše se tak může zčásti překrývat, odkazovat na stejné zdroje; výsledková část je ale plně originální. Vybrané výsledky své práce studentka prezentovala na Studentské vědecké konferenci na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě, v sekci „Biotechnologie“, kde se umístila mezi třemi oceněnými studenty.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bc. Pavlína Knapovská se ve své práci zaměřila na zajímavé téma spojené s vývojem nové funkční potraviny založené na bázi extraktů z borůvek. Plody a produkty z Vaccinium myrtillus jsou díky svým pozitivním biogenním účinkům velmi populární, což podtrhuje jasnou motivaci této práce. Autorka sepsala svou práci na 113 stranách včetně příloh. Členění je standardní dle doporučení FCH VUT. Teoretické poznatky a diskusní část Pavlína Knapovská opírá o 83 literárních zdrojů. Tyto zdroje jsou relevantní, pokrývají delší období výzkumu v dané oblasti a jsou citovány ve správném formátu. Valná část pramenů je cizojazyčná. Teoretická část velmi dopodrobna řeší legislativní problematiku, technologii želatinových cukrovinek a chemicko-analytickou oblast. Autorka se alespoň v malé míře mohla zaměřit na oblast produkce extraktů z rostlin. Text je psán velmi čtivě a informace jsou předávány v logickém sledu. Obecně lze zkonstatovat, že rešerše je na vysoké úrovni. Experimentální část podrobně popisuje všechny vykonané experimenty. Je psána standardním způsobem, nechybí žádné zásadní informace, které by bránili pochopení nebo replikaci experimentů. Autorka však mohla zařadit popis výroby vzorků přímo do experimentální části a ne jej zařadit až do části výsledky a diskuse. K prezentaci výsledků využila autorka širokého spektra tabulek a grafů. Data jsou velice kvalitně a odborně zpracovaná. Pavlína Knapovská využila pro extrakci informací z dat pokročilých statistických postupů. Všechny své závěry potvrzovala pomocí hypotézových testů a tím jen zvýšila relevanci celé práce. V rámci DP bylo vykonáno nadstandardní množství experimentů, díky nimž byly splněny všechny cíle práce. Byl připraven postup pro produkci nového typu potraviny a byla provedena komplexní analýza jeho složení. Celkově práce splňuje nároky kladené na VŠKP, má vysokou kvalitu ve všech ukazatelích. Hodnotím ji známkou A – výborně a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156544