CHRISTOVOVÁ, S. Charakterizace plodů bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je součástí rozsáhlé studie, která je zaměřena na komplexní charakterizaci plodů bezu černého (Sambucus nigra L.). S přihlédnutím k potřebám praxe a možnostem instrumentálního vybavení pracoviště byly pro charakterizací plodů bezu v rámci této práce vybrány aromaticky aktivní látky a obsah vitaminu C. Pro stanovení aromaticky aktivních látek byla použita plynová chromatografie s plameno-ionizační detekcí, spojená s extrakcí cílených analytů na SPME vlákno. Pro stanovení vitaminu C byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV detekcí. Práce navazuje na experimenty provedené v bakalářské práci autorky a uvádí výsledky analýz vzorků 18 šlechtěných odrůd bezu sbíraných v roce 2013. Teoretická část je zpracována na velmi dobré úrovni, odkazuje se na poznatky uvedené v předchozí bakalářské práci a doplňuje některé poznatky nové. Celkově tvoří dobrý teoretický podklad pro plánované experimenty. Hlavní náplní experimentální části práce je sledování obsahu aromatických látek ve vzorcích a srovnání jednotlivých odrůd. V další části práce studentka navázala na již provedené experimenty zaměřené na vývoj a optimalizaci metody stanovení vitaminu C, kterou rozšířila o možnost stanovení dehydroaskorbové kyseliny. Postup byl ověřen na několika vybraných vzorcích bezu. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, přípravu vzorků a standardů. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Studentka by ráda pokračovala v práci v rámci doktorského studia, kde použije osvojené metody a experimentální postupy a dále prohloubí svoje znalosti dané problematiky. K tomuto jí může být uvedená diplomová práce výborným odrazovým můstkem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Práce Bc. Christovové se zaměřuje na identifikaci a kvantifikaci vonných látek v odrůdách černého bezu. Pouze okrajově je řešena problematika stanovení kyseliny askorbové v odrůdách černého bezu. Diskuse naměřených výsledků není příliš rozpracována a zaměřuje se spíše na sumarizování naměřených dat uvedených v přiložených tabulkách a grafech. Problematika stanovení kyseliny askorbové je poměrně nepřehledná. Kvantifikace aromatických látek musí vycházet z vícebodové kalibrační křivky. Vyhodnocení na základě porovnání naměřeného signálu standardu o známé koncentraci s hodnotou signálu vzorku je zavádějící a nepřesné, zvlášť když se tyto koncentrace řádově liší. Výsledky analýz jsou uvedeny s přesností 0,01 ng/g, přestože u většiny analýz je chyba stanovení 1ng/g a vyšší Práci celkově hodnotím známkou "B", tj. velmi dobře a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 70273