CHRISTOVOVÁ, S. Charakterizace plodů bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Tato diplomová práce je součástí rozsáhlé studie, která je zaměřena na komplexní charakterizaci plodů bezu černého (Sambucus nigra L.). S přihlédnutím k potřebám praxe a možnostem instrumentálního vybavení pracoviště byly pro charakterizací plodů bezu v rámci této práce vybrány aromaticky aktivní látky a obsah vitaminu C. Pro stanovení aromaticky aktivních látek byla použita plynová chromatografie s plameno-ionizační detekcí, spojená s extrakcí cílených analytů na SPME vlákno. Pro stanovení vitaminu C byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV detekcí. Práce navazuje na experimenty provedené v bakalářské práci autorky a uvádí výsledky analýz vzorků 18 šlechtěných odrůd bezu sbíraných v roce 2013. Teoretická část je zpracována na velmi dobré úrovni, odkazuje se na poznatky uvedené v předchozí bakalářské práci a doplňuje některé poznatky nové. Celkově tvoří dobrý teoretický podklad pro plánované experimenty. Hlavní náplní experimentální části práce je sledování obsahu aromatických látek ve vzorcích a srovnání jednotlivých odrůd. V další části práce studentka navázala na již provedené experimenty zaměřené na vývoj a optimalizaci metody stanovení vitaminu C, kterou rozšířila o možnost stanovení dehydroaskorbové kyseliny. Postup byl ověřen na několika vybraných vzorcích bezu. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, přípravu vzorků a standardů. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Studentka by ráda pokračovala v práci v rámci doktorského studia, kde použije osvojené metody a experimentální postupy a dále prohloubí svoje znalosti dané problematiky. K tomuto jí může být uvedená diplomová práce výborným odrazovým můstkem.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
Práce Bc. Christovové se zaměřuje na identifikaci a kvantifikaci vonných látek v odrůdách černého bezu. Pouze okrajově je řešena problematika stanovení kyseliny askorbové v odrůdách černého bezu. Diskuse naměřených výsledků není příliš rozpracována a zaměřuje se spíše na sumarizování naměřených dat uvedených v přiložených tabulkách a grafech. Problematika stanovení kyseliny askorbové je poměrně nepřehledná. Kvantifikace aromatických látek musí vycházet z vícebodové kalibrační křivky. Vyhodnocení na základě porovnání naměřeného signálu standardu o známé koncentraci s hodnotou signálu vzorku je zavádějící a nepřesné, zvlášť když se tyto koncentrace řádově liší. Výsledky analýz jsou uvedeny s přesností 0,01 ng/g, přestože u většiny analýz je chyba stanovení 1ng/g a vyšší Práci celkově hodnotím známkou "B", tj. velmi dobře a práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 70273