KRESTOVÁ, A. Testování obrobitelnosti 3D vytištěného materiálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolomý, Štěpán

Bakalářská práce se zabývá hodnocením obrobitelnosti aditivně vyrobené (metodou Bound Metal Deposition) nástrojové oceli H13. Testování bylo navrženo pomocí plánovaného experimentu, kde cílem bylo vyhodnotit změnu řezných parametrů a použitého chlazení na výsledné parametry obrobitelnosti, které jsou následující: jednotlivé složky celkové síly, drsnost povrchu, opotřebení nástroje a povrchová mikrotvrdost. Praktická část práce se zabývá návrhem metodiky testování obrobitelnosti pomocí plánovaného experimentu. Studentka provedla řadu praktických experimentů, které následně samostatně vyhodnocovala. Autorka projevila zájem o danou problematiku, kterou chodila pravidelně konzultovat. K tomuto problému přistupovala zodpovědně a dokázala se dobře orientovat ve všech dílčích oblastech. Je zřejmé, že studentka věnovala zpracování bakalářské práce značnou pozornost a úsilí. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci bakalářka čerpala z literárních, odborných a elektronických zdrojů. Zvláště oceňuji zájem o nastudování dané problematiky v zahraničních odborných publikacích, které v práci vhodně citovala. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, grafů a tabulek. Práce je přehledná a srozumitelná s občasným výskytem formálních chyb, které však neovlivní výsledek práce. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že autorka splnila zadání v plném rozsahu, a proto plně doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chladil, Josef

Bakalářská  práce se zabývá testováním obrobitelnosti materiálu vyrobeného metodou 3D tisku a navržením vhodné metodiky. Rozsah práce je 36 stran. Úvodní dvě kapitoly rozebrají teoretické poznatky k řešené problematice a třetí kapitola je součástí řešení problematiky včetně experimentální činnosti. Grafická i stylistická úprava práce je na velmi dobré úrovni. Práce s literaturou je vyhovující úrovni. Formální náležitosti i logické uspořádání práce odpovídá postupu řešení. Práce je vhodně doplněna četnými obrázky a grafy sloužícími k objasnění dané problematiky. Práce je zpracována v souladu se zadáním. Cíle práce byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149274