RICHTEROVÁ, N. Použití antioxidantů při výrobě bílých klobás [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Úkolem studentky Bc. Nikoly Richterové byla výroba vinných klobás s různým přídavkem přírodních a syntetických látek s antioxidačním účinkem. Ve vyrobených produktech prováděla analýzy nutričních charakteristik jak klasickým způsobem, tak na přístroji Foodscan. Posuzovala vliv přídavku antioxidantů na senzorickou kvalitu a spotřebitelskou přijatelnost vyrobených bílých klobás. Dále zkoumala vliv na oxidační poškození klobás při jejich skladování v chladu (4 °C) po dobu trvání pěti dní. Studentka pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Získaná data statisticky zpracovala a výsledky správně vyhodnotila v diskusi a v závěrech diplomové práce. Při vypracování práce velmi dobře využívala poznatků z domácí i zahraniční literatury. Dosažené výsledky pravidelně konzultovala. S prací Bc. Nikoly Richterové jsem celkově velmi spokojena, její diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Bc. Nikola Richterová se ve své diplomové práci soustředila na problematiku výroby bílých klobás, do kterých aplikovala přírodní látky s vysokou antioxidační aktivitou. Nové produkty podrobovala jak nutriční, tak senzorické analýze. Tématicky se jedná o zajímavou práci, která přináší nové poznatky do oblasti zvýšení údržnosti masných výrobků. Autorka svou práci sepsala na 77 stranách včetně příloh. Členění je standardní dle doporučení FCH VUT. Nikola Richterová při sestavování své práce čerpala z nadstandardních 118 literárních zdrojů. Tyto zdroje jsou relevantní k tématu práce a jsou citovány ve správném formátu. Studentka v teoretické části své práce dokazuje, že umí pracovat s cizojazyčnou odbornou literaturou. Některé kapitoly, jako je například technologie bílých klobás bych ocenil více komplexnější. V teoretické části by měla být také podrobněji rozebrána problematika přípravy a charakterizace bylinných extraktů, zejména metod pro stanovení antioxidační aktivity. V teoretické části je jen minimální množství faktických chyb, jedním případem je zařazení NIR spektrometru mezi spektrofotometry. Experimentální část podrobně popisuje všechny provedené experimenty. Je hodně obsáhlá a v některých případech zahrnuje teoretické informace o metodách. To není nezbytné, stačí se omezit na samotný postup. K prezentaci výsledků práce využívala Bc. Richterová širokého spektra tabulek, grafů a obrázků. Výsledků je opravdu velké množství, ale v práci jsou přehledně členěny do kapitol, což usnadňuje orientaci. Kromě senzorické analýzy se autorka zaměřila také na srovnání analytických výsledků naměřených na přístroji FoodScan a pomocí konvenčních analytických postupů. To je velice zajímavé a často dochází ke shodě. K plně objektivnímu hodnocení autorka správně využila hypotézových testů. V kapitole 4.5. není uplně jasné, jakým způsobem byla analyzována antioxidační aktivita bylin. Z formálního hlediska je práce v pořádku. Je kvalitně naformátovaná, neobsahuje větší množství gramatických chyb a překlepů. Je evidentní, že studentka musela provést velké množství experimentů a k tomu musela využít svých doposud nabytých zkušeností v laboratoři. Design experimentů byl nastaven správně a cíle práce byly splněny. Přírodní exktrakty vykazovaly podobnou antioxidační efektivitu jako je konvenční BHT. Až na několik nedostatků se jedná o kvalitní DP splňující nároky na VŠKP. Hodnotím známkou A - výborně a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 148655