BOHÁČOVÁ, B. Testování primerů pro real-time PCR-HRM analýzu autenticity jednodruhových ovocných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Fialová, Lenka

Bakalářská práce Barbory Boháčové je zaměřena na testování vhodnosti vybraných primerů pro real-time PCR-HRM analýzu ovocných výrobků. Zjištěná míra podobnosti s ostatními pracemi je 17 %, předloženou práci tedy lze považovat za původní. Studentka při řešení experimentální části práce bez větších potíží zvládla využít metody vyžadující čistou a velmi pečlivou práci, a k úkolům přistupovala aktivně a se zájmem. Při provádění experimentů projevila zručnost, samostatnost a organizační schopnosti. Výsledky experimentů byly pravidelně konzultovány a studentka při jejich vyhodnocení ukázala schopnost zpracovat větší množství dat pozorně, pečlivě a s využitím logického myšlení. Cíle práce byly splněny nad rámec zadání a na provedené experimenty bude možno navázat i v rámci případné diplomové práce. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzurendová, Simona

Študentka Barbora Boháčová sa vo svojej bakalárskej práci venovala testovaniu primerov pre real-time PCR-HRM analýzu autenticity jednodruhových ovocných výrobkov. Konkrétne boli analyzované ovocné pyré obsahujúce broskyňu a marhuľu. V teoretickej časti študentka poskytla prehľad krokov potravinárskej výroby ovocných výrobkov, laboratórnych metód pre testovanie autenticity potravín a metód izolácie rastlinnej DNA. Detailnejší popis bol venovaný metódam použitým v experimentálnej časti práce. V experimentálnej časti študentka izolovala vzorky DNA broskyne a marhule z listov, a pripravila sadu vzoriek ovocného pyré z plodov obsahujúceho koncentračnú radu prídavkov broskyňe do marhuľovej biomasy. Nasledovala PCR a HRM analýza. Data sú spracované do prehľadných grafov a tabuliek. V závere študentka veľmi prehľadne zhrnula všetky namerané data, vyhodnotila najvhodnejšie postupy vzhľadom na extrakciu DNA, primery a optimalizovanú metódu PCR a zhrnula vhodnú metodológiu pre analýzu HRM dát. Taktiež navrhla plán pre možnú optimalizáciu neúspešne analyzovaných vzoriek. Bakalárska práca je logicky členená a obsahuje len minimum typografických chýb. Rozsah práce, množstvo využitých zdrojov a samotná úroveň spracovania splňuje a prevyšuje požiadavky bakalárskej záverečnej práce. Študentka počas experimentálnej práce kriticky vyhodnotila použité metódy a optimalizovala množstvo postupov, od extrakcie DNA, po samotné parametre PCR a HRM analýz a spracovanie dát. Kladne hodnotím vyobrazenie všetkých technických replikátov na grafoch pre predstavu o opakovateľnosti metód. Len malé výhrady mám k značeniu legend a častí grafov- ocenila by som popisnejšie legendy, prípadne vysvetlenie skratiek v popisku grafov (tak, ako to je príkladne uvedené v popiskoch tabuliek), a značenie A, B miesto vľavo- vpravo. Výsledky sú interpretované logicky a presne, s poskytnutou diskusiou a návrhmi významu a dôvodov pozorovaných javov. Študentka splnila všetky body zadania BP. Túto bakalársku prácu odporúčam k obhajobe a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149081