LANGOVÁ, J. Studium procesu zrání a uchovávání ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Babák, Libor

Diplomová práce studentky Bc. Jiřiny Langové byla zaměřena na studium změn koncentrace cukrů a kyselin během procesu zrání a dozrávání ovoce. Předložená práce, která byla prováděna ve spolupráci s ovocnářským družstvem Brno, zcela splňuje požadavky zadání, její jednotlivé kapitoly na sebe plynule a logicky navazují. Po stránce obsahové je práce na velmi dobré úrovni, pro vyvození závěrů bylo provedeno velké množství experimentů. V laboratoři pracovala studentka samostatně, aktivně a zcela bezproblémově. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Jana

Přehled teoretických poznatků je zpracován velmi podrobně, autorka vychází celkem z 42 literárních zdrojů (v převážné většině se jedná o původní vědecké práce a monografie), ty však nejsou v textu žádným způsobem seřazeny, odkaz na pramen 3 chybí zcela. Bohužel se zde vyskytuje již nepřehlédnutelné množství pravopisných až hrubých chyb. Také po formální stránce je zde několik nedostatků - např. už v abstraktu a klíčových slovech (překládat "cukry" jako "sugars" a "sušinu" jako "solids" může být velmi zavádějící, stejně tak používání příliš počeštěných názvů jednotlivých odrůd). Způsob zpracování experimentální části působí vedle teoretické části poměrně nevyváženě - není to ani zdaleka malým objemem experimentů (těch bylo podle všeho dostatek), ale až přílišnou stručností ze strany autorky. Spousta faktů zůstala zjevně nevyřčena (nebo byla uvedena nejednoznačně), což ztěžuje čtenáři orientaci v textu. Pomineme-li některé chybějící zkratky v závěrečném seznamu, tak zde jsou neúplně nebo ne zcela přesně uvedeny informace týkající se metodiky práce, vč. kalibrace, standardizace atd. Také seznam chemikálií a pomůcek (přístrojů) by si zasloužil bližší specifikaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování C
Závěry práce a jejich formulace C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 16530