PATOČKOVÁ, K. Možnosti enkapsulace kofeinu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Cílem práce bylo zavedení zcela nových postupů enkapsulace a testování možností jejich aplikace na stabilizaci kofeinu v nápojích. Práce je řešena na žádost průmyslového partnera v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně". Studentka přistupovala k řešení bakalářské práce iniciativně a se zájmem o studovanou problematiku. V rámci náročné experimentální práce zvládla řadu nových metod a postupů - optimalizovala HPLC metodu k analýze koncentrace kofeinu, zavedla a testovala zcela nové techniky přípravy liposomů a polysacharidových částic a vhodné postupy enkapsulace kofeinu. Charakterizace částic, jejich stabilita a rychlost uvolňování obsahu byla hodnocena pomocí dynamického rozptylu světla, analytické centrifugace a elektronové mikroskopie. Připravené částice byly testovány jako přísada do vybraných nápojů. Stabilita částic s kofeinem byla testována rovněž v modelovém fyziologickém prostředí. Celkově studentka prokázala schopnost řešení složitých experimentálních problémů a nových postupů, zájem o řešenou problematiku, schopnost hodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení bakalářské práce představují velmi cennou experimentální základnu pro navazující práce. Výsledky jsou přijaty k prezentaci jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalářská práce představuje první výsledky průzkumu možností přípravy částic s enkapsulovaným kofeinem, které by bylo možno využít v nápojích kofein obsahujících. Autorka optimalizovala metodu stanovení kofeinu analytikou dostupnou na pracovišti a pustila se do přípravy několika druhů částic na bázi liposomů nebo polysacharidů. Problematiku zpracovala ve více než dostatečné šiři - věnovala se nejen přípravě částic, ale i stanovení jejich velikosti, enkapsulační účinnosti, stabilitě koloidní i v modelovém prostředí několika tělních tekutin nebo vybraných nápojích. Ve vlastním textu se občas vyskytnou překlepy nebo nepřesnosti, např. zmatené číslování částí na str. 12-13; špatná čitelnost grafu 11 na str. 37; grafy s výsledky měření na odstředivce by zasloužily podrobnější popisky a komentář, takto jsou srozumitelné jen tomu, kdo daný přístroj zná; koncentrační symboly tabulek na str.44 by měly být explicitně vysvětleny. Pojmy polyelektron či mikromolekula (str. 13) jsou velmi podivné. V popisu experimentů na str. 23 by bylo dobré upřesnit podmínky odstřeďování. Grafy ukazující výsledky stanovení velikosti dynamickým rozptylem světla asi udávají rozdělení velikosti na základě intenzity rozptýleného světla, a ne přímo závislost intenzity na velikosti. Bakalářská práce obsahuje více než dostatečný a adekvátně zpracovaný experimentální materiál a jako celek prokazuje schopnost autorky řešit zadané problémy v oblasti chemie či chemické, resp.potravinářské technologie. Doporučuji práci přijmout k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 49002