LICHNOVÁ, A. Studium antimutagenních vlastností vybraných druhů medů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Práce navazovala na problematiku řešenou v předchozím roce a byla zaměřena na sledování antimutagenních účinků různých druhů medu a na obsah aktivních látek zodpovědných za pozitivní biologické účinky medu. Součástí práce bylo i sledování dlouhodobých změn probíhajících v medu v průběhu skladování v definovaných podmínkách. Studentka zvládla rozsáhlou a experimentálně náročnou práci samostatně, se zájmem a zaujetím. V rámci práce bylo třeba optimalizovat řadu nových extrakčních a analytických technik (UV/VIS, HPLC/PDAm HPLC/RI, on-line LC/MS), přičemž diplomatka projevila vysokou míru experimentální zručnosti a praktických dovedností. Samostatně řešila dílčí úkoly, navrhovala nové postupy a optimalizace a aktivně rozvíjela téma. Diplomovu práci zpracovala samostatně, na vysoké formální i obsahové úrovni. Výstupy práce byly či budou v blízké době prezentovány na několika mezinárodních konferencích. Na základě uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Melounová, Jitka

Diplomová práce má 140 stran, 46 tabulek, 33 grafů a 17 příloh. Cíle práce a její vnitřní struktura odpovídají zadání práce. K práci mám pouze jednu připomínku - interpretace výsledků je díky jejich velkému množství nepřehledná. Na straně 60 uvádíte v kap. 4.1.6, že vzorky k analýze byly zakoupeny v roce 2007. Na str. 72 jsou uvedeny vzorky z roku 2009. Prosím o upřesnění, ve kterém roce byly vzorky zakoupeny a jak probíhala jejich následná analýza. Otázky: 1. Jakými analytickými metodami se dá poznat falšování medu? (str.23) 2. Jak souvisí metabolismus thiaminu s příjmem sacharidů? (str. 44) 3. Závisí antimutagenní a antioxidační vlastnosti medu na oblasti, ze které byl získán? Jak ovlivňuje kvalitu medu místo sběru?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 16557