OBRDLÍKOVÁ, B. Stanovení vybraných vonných látek v potravinách a kosmetických výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Tato diplomová práce je součástí rozsáhlé studie, která se věnuje problematice vybraných vonných látek, které mají nežádoucí (většinou alergenní) účinky na lidský organismus. Jejich výskytu v potravinách a kosmetických výrobcích je v současnosti věnována velká pozornost a je žádoucí najít metodu pro jejich pokud možno jednoduché a rychlé stanovení. Práce navazuje na experimenty provedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích, jejichž cílem bylo zavedení, optimalizace a validace metody stanovení těchto látek plynovou chromatografií spojenou s extrakcí na SPME vlákno. Teoretická část je zpracována poměrně stručně a odkazuje se na poznatky uvedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích. Hlavní náplní experimentální části práce je monitoring alergenních vonných látek ve vybraných vzorcích potravin a kosmetických výrobků pomocí zmíněné SPME-GC metody. Pro vyhodnocení vlivu těchto látek na senzorickou kvalitu byly vzorky podrobeny senzorickému hodnocení, především z hlediska chuti a vůně. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, přípravu vzorků a standardů. Velmi dobře zvládla i metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Provedla značné množství experimentů (celkem bylo podrobeno analýze 26 náhodně vybraných vzorků); pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními a v praxi využitelnými výsledky.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Velmi rozsáhlá diplomová práce, v níž pouze výsledky a diskuse zahrnují 72 stran textu tabulek a grafů. Celá práce má 114 stran textu a 22 stran příloh. Autorka vykonala úctyhodné množství práce a u zkoumaných matric přesvědčivě experimentálně prokázala, že mnohé potenciální alergeny nejsou, v rozporu s evropskými normami, správně deklarovány na obalu. Velmi kladně je třeba také hodnotit diskusi, zejména snahu o porovnání výsledků senzorické analýzy zkoumaných látek s metodou SPME-GC-FID. K nedostatkům práce patří příliš stručný a obecný abstrakt, teoretická část a závěr. V abstraktu ani v závěru nejsou uvedeny nejdůležitější výsledky práce. V práci jsou drobné formulační nepřesnosti a literatura v seznamu není citována předepsaným způsobem. Největším nedostatkem je však používání anglicko-českého názvosloví organických sloučenin (např. Limonene správně limonen, Benzyl alcohol správně benzylalkohol, Coumarin správně kumarin, Benzyl benzoate správně benzyl-benzoát atd.).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 58529