OBRDLÍKOVÁ, B. Stanovení vybraných vonných látek v potravinách a kosmetických výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je součástí rozsáhlé studie, která se věnuje problematice vybraných vonných látek, které mají nežádoucí (většinou alergenní) účinky na lidský organismus. Jejich výskytu v potravinách a kosmetických výrobcích je v současnosti věnována velká pozornost a je žádoucí najít metodu pro jejich pokud možno jednoduché a rychlé stanovení. Práce navazuje na experimenty provedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích, jejichž cílem bylo zavedení, optimalizace a validace metody stanovení těchto látek plynovou chromatografií spojenou s extrakcí na SPME vlákno. Teoretická část je zpracována poměrně stručně a odkazuje se na poznatky uvedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích. Hlavní náplní experimentální části práce je monitoring alergenních vonných látek ve vybraných vzorcích potravin a kosmetických výrobků pomocí zmíněné SPME-GC metody. Pro vyhodnocení vlivu těchto látek na senzorickou kvalitu byly vzorky podrobeny senzorickému hodnocení, především z hlediska chuti a vůně. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, přípravu vzorků a standardů. Velmi dobře zvládla i metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Provedla značné množství experimentů (celkem bylo podrobeno analýze 26 náhodně vybraných vzorků); pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními a v praxi využitelnými výsledky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Velmi rozsáhlá diplomová práce, v níž pouze výsledky a diskuse zahrnují 72 stran textu tabulek a grafů. Celá práce má 114 stran textu a 22 stran příloh. Autorka vykonala úctyhodné množství práce a u zkoumaných matric přesvědčivě experimentálně prokázala, že mnohé potenciální alergeny nejsou, v rozporu s evropskými normami, správně deklarovány na obalu. Velmi kladně je třeba také hodnotit diskusi, zejména snahu o porovnání výsledků senzorické analýzy zkoumaných látek s metodou SPME-GC-FID. K nedostatkům práce patří příliš stručný a obecný abstrakt, teoretická část a závěr. V abstraktu ani v závěru nejsou uvedeny nejdůležitější výsledky práce. V práci jsou drobné formulační nepřesnosti a literatura v seznamu není citována předepsaným způsobem. Největším nedostatkem je však používání anglicko-českého názvosloví organických sloučenin (např. Limonene správně limonen, Benzyl alcohol správně benzylalkohol, Coumarin správně kumarin, Benzyl benzoate správně benzyl-benzoát atd.).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 58529