ŠURKOVÁ, A. Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázda, Václav

Studentka řešila danou problematiku velmi aktivně. V rámci své práce zpracovala podrobnou rešerši. Seznámila se s metodami izolace DNA a získala také celou řadu výsledků zejména s použitím metodiky RT-PCR. Její práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Předložená diplomová práce Bc. Alice Šurkové pojednává o optimalizaci izolaci mikrobiální DNA z jogurtových výrobků. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím řady odborné literatury. Až na pár drobných překlepů (např.: str. 10: ošetření mléka zahřátím na 85 - 85°C, případně nejednotné názvosloví "laktózy" a "laktosy"), rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplýva, že studentka Šurková musela zvládnout řadu časově náročných kultivačních a především molekulárních technik, prokázat značnou zručnost a trpělivost, poněvaž pracovala s komplexní potravinovou matricí a velice příbuznými kmeny jednoho rodu. Velmi pozitivně hodnotím interpretaci získaných dat v diskuzi s kritickým srovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Ke kvalitě práce přispívá také aktuálnost dané tématiky. Práce je velmi poutavá. Zajímalo by mě také mikrobiální zastoupení v jogurtu řeckém. Závěrem lze říci, že práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108095