ŠURKOVÁ, A. Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Studentka řešila danou problematiku velmi aktivně. V rámci své práce zpracovala podrobnou rešerši. Seznámila se s metodami izolace DNA a získala také celou řadu výsledků zejména s použitím metodiky RT-PCR. Její práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce Bc. Alice Šurkové pojednává o optimalizaci izolaci mikrobiální DNA z jogurtových výrobků. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím řady odborné literatury. Až na pár drobných překlepů (např.: str. 10: ošetření mléka zahřátím na 85 - 85°C, případně nejednotné názvosloví "laktózy" a "laktosy"), rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplýva, že studentka Šurková musela zvládnout řadu časově náročných kultivačních a především molekulárních technik, prokázat značnou zručnost a trpělivost, poněvaž pracovala s komplexní potravinovou matricí a velice příbuznými kmeny jednoho rodu. Velmi pozitivně hodnotím interpretaci získaných dat v diskuzi s kritickým srovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Ke kvalitě práce přispívá také aktuálnost dané tématiky. Práce je velmi poutavá. Zajímalo by mě také mikrobiální zastoupení v jogurtu řeckém. Závěrem lze říci, že práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 108095