HORŇÁKOVÁ, N. Příprava přírodních doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií a látek s protizánětlivým účinkem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Ve své diplomové práci se Bc. Nikola Horňáková zabývala přípravou doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií. Cílem práce byl především vývoj a charakterizace moderních doplňků stravy s obsahem probiotik a látek s protizánětlivým účinkem. Stanovené cíle zadání studentka splnila. Při psaní teoretické části práce studentka prokázala vynikající schopnost práce s odbornou literaturou, když zvládla zpracovat velmi rozsáhlou literární rešerši z dané problematiky. Při měření experimentální části práce pak studentka prokázala rovněž mimořádnou laboratorní zručnost, když zvládla řadu využívaných technik. Celkově přistupovala studentka ke své práci s mimořádně velkým zájmem o studovanou problematiku. V laboratoři pracovala samostatně a aktivně se podílela i na plánování a organizaci jednotlivých experimentů. Postup práce i výsledky průběžně konzultovala a na závěr dokázala ve své práci dosažené výsledky přehledně zpracovat, komentovat a kvalitně formulovat dílčí i celkové závěry práce včetně jejich srovnání s dostupnou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
V předložené diplomové práci se Bc. Nikola Horňáková zabývala přípravou přírodních doplňků stravy s obsahem probiotických bakterií a látek s protizánětlivým účinkem. Téma je v současnosti aktuální a velice zajímavé. Postupně se objevuje význam střevní mikroflóry pro zdraví člověka, a jak ukazují i různé výzkumy, zjišťuje se, že mikroflóra se podílí i na mnoha dalších funkcích našeho organismu, kromě správného průběhu trávení. Teoretický text diplomové práce představuje ucelenou literární rešerši, která poskytuje čitateli naprosto vyčerpávající vhled do problematiky i současného stavu poznatků o dané tematice. Především právě rozsahem zpracování a využitím úctyhodného množství aktuální separátní literatury, považuji tuto část práce za výjimečnou. V rámci experimentální části práce se studentka pokusila vytvořit přírodní doplněk s obsahem probiotických bakterií s protizánětlivým extraktem, který projde procesem trávení a dostane se na místo určení ve střevě. Tomuto procesu předcházela řada testování jak samotných extraktů z rostlin, viability probiotických bakterií v přítomnosti těchto extraktů, tak testování cytotoxicity. Kvalitu práce vůbec nesnižuje fakt, že dosažené výsledky by si zasloužily ještě další testování, například autorkou doporučované testování dlouhodobé stability navržených doplňků. V rámci diskuse výsledkové části kladně hodnotím fakt, že se studentka pokoušela o formulaci vlastních závěrů s využitím literatury a nezůstala jenom u prostého konstatování dosažených výsledků. Práci Bc. Nikoly Horňákové považuji za velice kvalitní, která je cenným přínosem k současnému stavu poznatků v dané tematice a vhodným základem pro navazující bádání v oblasti významu probiotických bakterií pro lidský organismus. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123827