DOHNALOVÁ, R. Vývoj obohacených bezlepkových cereálií pro zvláštní výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená bakalářská práce byla zaměřena na vývoj cereálních produktů obohacených o extrakty řas a kvasinek určených pro zvláštní výživu, a to pro bezlepkovou dietu. V rámci práce byly využity tři druhy komerční bezlepkové mouky z pseudocereálií a charakterizovány nutriční složky. Současně byly připraveny vybrané etrakty kvasinek a řas. Ze získaných dat byly pak vybrány vhodné kombinace cereálií a extraktů a použity na výrobu obohacených cereálních produktů nového typu. V rámci experimentální části práce byly všechny cereální výrobky i mikrobiální extrakty podrobně charakterizovány zejména z hlediska obsahu biologicky aktivních látek a biologického účinku. Výstupem praktické části je úspěšná příprava kombinovaných cereálních výrobků s obsahem spojeného extraktu řas a kvasinek včetně charakterizace jejich komplexního složení, účinků a rovněž bezpečnosti pomocí testů cytotoxicity. Po celou dobu řešení diplomové práce pracovala studentka samostatně, systematicky, s velkým zájmem o rozvoj tématu práce. Projevila odpovídající míru teoretických znalostí i praktických dovedností. Musela zvládnout celou řadu instrumentálních technik, mikrobiologických technik, extrakční postupy i testy cytotoxicity na lidských buňkách. Výsledky zpracovala do zdařilé bakalářské práce, jejíž výsledky mají publikační potenciál a přímý výstup do praxe. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Studium literatury a její zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Kvalita zpracování výsledků A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fialová, Lenka

Bakalářská práce Radky Dohnalové je zaměřena na vývoj a charakterizaci bezlepkových (pseudo)cereálních kaší obohacených biomasou a extrakty z řas a kvasinek. Práce je rozsahem stran (celkem 71 stran, podloženo celkem 99 literárními zdroji – většinou se jedná o anglicky psané články a knihy) i množstvím použitých metod nadstandardní a má možný přesah do praxe. V teoretické části autorka představuje pseudocereálie, mikroorganismy i metody využité v experimentální části práce. V posledně zmíněné části práce se autorka věnuje stanovení různých bioaktivních látek v pseudocereálních moukách, řase Chlamydomonas reinhardtii, kvasince Cystofilobasidium macerans a v pseudocereálních kaších obohacených biomasou, extraktem z kvasinky či z řasy, či kombinací obojího. Po vizuální stránce práce působí úpravně a výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek. Co se týče obsahové stránky, teoretická i experimentální část práce na některých místech obsahují překlepy, nepřesnosti či neobratné formulace. Tato drobná pochybení významně nesnižují srozumitelnost teoretické části. V experimentální části jsou ale problematické chybějící jednotky v Tabulce 2 na str. 29, kvůli nimž není úplně jasné složení kultivačního média BBM. Také postrádám koncentrace enzymů použitých v postupech uvedených v kapitolách 4.7.12 a 4.7.13.2, koncentraci standardního roztoku glukózy v kapitole 4.7.13.1 a gradient u parametrů HPLC s gradientovou elucí v kapitole 4.7.14.1. Více pozornosti také mohlo být věnováno stylistické stránce diskuse. Navzdory poslednímu uvedenému nedostatku je z komentářů k výsledkům patrné, že autorka se seznámila jak se složením a vlastnostmi pseudocereálií i mikroorganismů se kterými pracovala, tak i s principy metod, které použila, a byla schopná své znalosti využít pro formulaci smysluplných závěrů podložených daty získanými během řešení experimentální části práce. Cíle práce uvedené v zadání byly splněny, a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149207