MARČANOVÁ, M. Příprava stabilních přírodních BB krémů a zkoumání jejich vlastností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Milada Kolenová pracovala na své diplomové práci s názvem "Příprava stabilních přírodných BB krémů a zkoumání jejich vlastností ". Studentka měla připravit krém, který bude přírodní, dobře rostíratelný, příjemný na pokožku, má mít dobré krycí schopnosti a nízký UV faktor. Zadání práce nebylo vůbec jednoduché. Diplomantka nejdříve vymýšlela vhodnou recepturu, poté ji několikrát upravovala, aby byl krém stabilní, což byl " velký oříšek" a poté se receptura upravovala podle parametrů firmy, která si přála, aby krém nezanechaval lesklý film, aby měl vhodný odstín, konzistenci, rostíratelnost atd. Studentka na zadaném úkolu pracovala svědomitě a pečlivě. Vypořádala se s těžkým úkolem výborně a po roce a půl práce vytvořila tři vhodné odstíny přírodních BB krémů. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka Milada Kolenová se ve své diplomové práci zabývá přípravou přírodních BB krémů. Cílem práce bylo navrhnout novou recepturu přírodního a zároveň stabilního BB krému. Jako velké plus bych vyzdvihla spolupráci s firmou, neboť výsledky budou převedeny do praxe, tudíž je práce přínosná jak pro studentku, tak pro firmu. Studentka připravila vysoký počet vzorků (27) o různém složení. U vzorků byl stanoven SPF faktor a barevný odstín. Dále byly zkoumány tokové vlastnosti krémů a jejich stabilita. Krémy obsahovaly rozmanité kosmetické suroviny, jejich charakteristika a význam jsou přehledně zpracovány v experimentální části. V experimentální části ani v diskuzi však není zdůvodněno, proč bylo vybráno pouze pár určitých vzorků pro měření, protože pro každou metodu jsou vybrány rozdílné vzorky a práce tak působí lehce neuceleně. Za pochvalu stojí proměřování vzorků po dobu šesti měsíců, je vidět, že studentku tato práce velmi bavila, protože i optimalizační proces přípravy krémů je velmi časově i psychicky náročný. Chválím také fotky připravených krémů. U popisů obrázků a tabulek bych volila spíše černou barvu písma, také by bylo vhodné u dvojic obrázků (8 a 9, 10 a 11, 12 a 13) nepoužívat úplně stejný popis, případně obrázky spojit do jednoho. V práci se nachází dobré typografické chyby, které však nekazí celkový dobrý dojem z práce. Všechny cíle diplomové práce byly splněny. Oceňuji, že se studentka pustila do nelehkého úkolu a navrhla recepturu a připravila tak stabilní BB krém s požadovanými vlastnostmi. Práci doporučuji o obhajobě s celkovým hodnocením A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 123752