HORÁK, V. Horizontální gril [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Brandejs, Jan

Cíl práce byl splněn, gril byl vyroben a je funkční. Student si zařízení sám navrhl ze snadno dostupných součástí s malými náklady, vyrobil a smontoval ho podle vlastní dokumentace. Vzhledem k domácí výrobě by šlo některé komponenty sehnat levněji. Původně zamýšlený pohon byl změněn s ohledem na cenu a jeho dostupnost. Napájení grilu napětím 400 V není zrovna ideální, ale vzhledem k jeho stabilnímu umístění s odpovídajícím zdrojem a poučenou obsluhou je možno ho využívat. K práci nemám závažné připomínky, výkresová dokumentace má pouze formální nedostatky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Krčma, Martin

Práce se zabývá návrhem a výrobou horizontálního grilu na sele. V první části je rozebráno použití grilu a existující typy zařízení. Na základě získaných informací je zpracovaný návrh, dimenzovaný podle průzkumu situace. Návrh je zaměřený na nízkou cenu a možnost výroby v podmínkách domácí dílny. Byl proto minimalizován počet součástí, kde byly nutné obráběcí operace, a většina součástí vycházela z katalogových dílů. Výpočtem byly navrženy a ověřeny jednotlivé funkční celky, jako pohon s převodovkou a řetězový převod. U výpočtů bylo postupováno správně, jediné, co bych zmínil je vysoká výstupní rychlost rožně - 14 otáček za minutu. Přestože byly splněny cíle práce, tak navržený přistroj má některé nedořešené celky, především není řešené dno grilu pro umístění odkapávací pánve, a není možné jednoduché vysunutí rožně pro ořez již ugrilovaného masa. Dále bych upozornil na nevhodně umístěnou elektroinstalaci, na přední straně zařízení a přímo na povrchu grilu. Práce je psaná stručně, obsahuje fotodokumentaci průběhu výroby a výsledný funkční přístroj, což oceňuji, v přílohách bych ale uvítal další dokumentaci pro svařenec, podle práce v současné podobě nelze gril postavit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 108807