HAVLÍČKOVÁ, B. Aplikace spektrálních a nespektrálních analytických metod pro sledování kvality kečupů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Bc. Havlíčková splnila zadání diplomové práce. K zadaným úkolům studentka přistupovala vždy svědomitě a byla aktivní jak v laboratoři, tak při konzultacích které během práce byly realizovány. Studentka vždy byla na práci dobře připravena. Za textem diplomové práce Bc. Havlíčkové je schovaný velký kus práce, čehož si osobně velmi vážím a oceňuji to. Studentka během prováděných experimentů získala velmi zajímavé výsledky a objevila několik dalších temných uliček, které je potřeba při zkoumání autenticity kečupů ještě prozkoumat. Teoretickou část svojí práce studenka zpracovala velmi dobře, poněkud hůře se studentka prala se zpracováním výsledků a s interpretací získaných výsledků. I přesto však studentka velmi pružně reagovala na připomínky k práci od vedoucího a nakonec se podařilo práci včas odevzdat i s okomentovanými výsledky. Práce s literaturou byla u studentky na dobé úrovni. Význam svojí práce si studentka uvědomovala a dokázala formulovat správné závěry. Diplomovou práci Bc. Havlíčkové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B/velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Diplomová práce se zabývá problematikou autenticity kečupů a možnými metodami pro její zkoumání. Teoretická část vychází z celkem 81 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Je zaměřena na technologii výroby kečupu a rajčata jako hlavní surovinu, složení a vlastnosti kečupu, vzhledem k zaměření práce jsou zmíněny i možnosti jeho falšování. Je zpracována zajímavě, čtivě, a lze ji považovat za dostatečný podklad pro provedení experimentů. V experimentální části byly nejprve vyrobeny modelové vzorky kečupů v laboratorních podmínkách, vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska obsahu refraktometrické sušiny, obsahu draslíku a lykopenu. Zároveň byly analyzovány vybrané vzorky kečupů zakoupené v běžné tržní síti. Pro stanovení draslíku byly použita metoda ICP-OES, lykopenu UV-VIS spektrometrie. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Na základě naměřených dat byly navrženy modely pro odhad podílu rajčat v kečupu, resp. odhad % refraktometrické sušiny vnesené z použitých rajčat. K vypracování mám několik drobných připomínek: - Všechny zkratky je třeba nejprve vysvětlit v textu. - Jsou používány jednotky neplatné podle SI … bar .. - Použití zkratek/značek v obrázcích/tabulkách musí být vysvětleno v legendě. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Kvalitu práce bohužel snižuje množství překlepů, pravopisných a formálních chyb, nicméně je velmi zajímavá, i přes uvedené nedostatky po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131152