BITTNEROVÁ, E. Charakterizace lipidů v sýrových analozích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá výrobou a následnou charakterizací modelových vzorků sýrových analogů. Pro tuto práci byly vyrobeny analogy čerstvých sýrů s přídavkem řepkového a lněného oleje, jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány mastné kyseliny. Podstatou experimentální části práce byla identifikace a kvantifikace volných a vázaných mastných kyselin ve vzorcích uvedených olejů a analogů z nich vyrobených. Cílem bylo zjistit, jak se liší spektrum mastných kyselin v olejích, a jakým způsobem tyto oleje ovlivňují spektrum mastných kyselin ve vyrobených analozích. Mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC-FID po jejich převedení na methylestery kyselou esterifikaci s bortrifluoridem jako katalyzátorem. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci v laboratoři. Metodika je z velké části založena na klasické laboratorní práci, kde prokázala velkou experimentální zručnost, poradila si i s instrumentální technikou, samostatně si připravovala vzorky, správně vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, naměřené výsledky představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šimíčková, Adéla

V rámci této bakalářské práce se studentka zabývá charakterizací lipidů v sýrových analozích. Pro získání profilu volných a vázaných mastných kyselin v konkrétních vzorcích byla použita metoda GC-FID, tedy plynová chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Následně byl porovnán obsah i forma vybraných MK ve vzorcích oleje a také ve vzorcích sýrových analogů. Teoretická část je zpracována přehledně, má logickou návaznost a vychází ze 42 kvalitních, převážně cizojazyčných zdrojů. V rámci šesti kapitol jsou systematicky popsány potřebné teoretické informace, které jsou stěžejní pro realizaci daného experimentu. K experimentu byly jako testovací vzorky zvoleny komerčně dostupné oleje – řepkový a lněný, které byly následně zapracovány do čerstvého sýru. Získané výsledky pro vázané a volné MK v konkrétních vzorcích jsou prezentovány formou tabulek a sloupcových grafů. Chromatogramy jsou k nahlédnutí v příloze 1-10. Výsledky jsou správně interpretovány, avšak v diskusi postrádám srovnání s výsledky z jiných studií. Celá práce je téměř bez překlepů a formálních chyb. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131314