FIDRICHOVÁ, I. Obsah alergenních vonných látek ve vybraných typech potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem této práce bylo pomocí SPME-GC metody identifikovat vybrané aromaticky aktivní látky v různých typech aromatizovaných potravinářských výrobků. Podmínky analýzy byly převzaty z předchozích diplomových a bakalářských prací. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou a přípravu vzorků, správně vyhodnocovala získané výsledky. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je součástí širšího výzkumu zaměřeného na studium těkavých aromaticky aktivních látek, které mají nežádoucí (většinou alergenní) účinky na lidský organismus.

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dvořák, Miloš

Studentka vytvořila poměrně zdařilou práci na celkem aktuální téma dnešní doby, kdy je vysoký počet osob trpících alergiemi na rozmanité alergeny. Kladně hodnotím pečlivé jazykové zpracování s minimem gramatických, stylistických a typografických chyb (pouze drobné detaily, jako odskočený řádek na straně 42, či chybějící mezera na str.45). Práce je poměrně přehledně koncipována s logickým členěním a nenásilným přechodem od teoretické k praktické části. Složité se jeví zpracování popisu vybraných alergenních látek, vypadající jako výpisy z bezpečnostních listů s obtížným hledáním údajů potřebných pro experimentální část. Tyto údaje by bylo lepší shrnout v přehledné tabulce. Definice kapalinové extrakce (kap.2.6.1) se zdá být neúplná - určitě se neomezuje jen na aromatické sloučeniny, jak je ve stati popisováno. V přehledu použitých chemikálií bych viděl nedostatky v jejich popisu, zejména by se hodilo napsat příslušné CAS číslo a stát výrobce. U seznamu použitých plynů chyběl výrobce a původ úplně, stejně tak chyběl výrobce u kapilární kolony. Chybí popis experimentálního uchování vzorků - je pouze napsáno že "vzorky byly zakoupené v běžné obchodní síti" (není uvedeno jaké) a "uchovávané podle pokynů výrobců uvedených na obale". Tyto pokyny by se slušelo uvést do tabulky a poznačit zda tak bylo opravdu uchováváno. Chyběla mi rovněž stručná kapitola s přehledem a vysvětlením reakcí na alergeny co vlastně mohou jaké alergeny způsobit - biologické účinky na lidský organismus. V závěru jsou jmenovány 3 pojmy alergických reakcí bez vysvětlení. Pro přehled mi chybělo shrnutí výskytu látek v rostlinách a jejich účinků do souhrnné tabulky, rovněž by stálo za zajímavost pohledat a uvést od jaké koncentrace mohou být tyto látky pro člověka dráždivé a následně srovnat v jakých koncentracích se skutečně vyskytují v potravinových matricích. Kladně hodnotím práci s odbornými publikacemi, zejména počet původních monografií, odborných knih a článků, zejména zahraničního původu, oproti webovým zdrojům. Bakalářská práce byla vypracována úspěšně jako rešerše poskytující slušný základ pro další navazující práce, aniž by texty byly příliš rozepisovány pro zvětšení počtu stran. Práce je podána jasně stručně, s jasnými výsledky a výstupy. Doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24089