TURKOVÁ, K. Studium probiotických bakterií mléčného kvašení produkujících antimikrobiální látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Studentku hodnotím výborně.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Doležal, Petr

Předložená disertační práce Mgr. Kristýny Turkové se zabývá aktuální problematikou, konkrétně studiem probiotických bakterií mléčného kvašení – rodu Lactobacillus, produkujících antimikrobiální látky. Zvolené téma doktorandské disertační práce je možné považovat za velmi aktuální a to nejen z pohledu humánní výživy, zdraví, ale také i z oblasti výživy zvířat. Výsledky této práce mohou být dobře využitelné jak orgány Státní inspekce jakosti potravin, tak i v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu. Disertační práce byla vypracována na Ústavu chemie potravin a biotechnologií Chemické fakulty VUT v Brně s podporou řady řešených grantů (FRVŠ, grant FEMS). Disertační práce je členěna obvyklým způsobem a má všechny povinně předepsané kapitoly, které jsou přehledně seřazeny a rozděleny do dalších podkapitol. Práce obsahuje celkem 113 stran, včetně Seznamu použité literatury (100–113). V práci je dále v kap. 9 uveden životopis autorky (114–115). Práce je doplněna bohatou přílohovou částí (kap. 11) obsahující seznam publikovaných prací (strana 119–153). Práce obsahuje také Seznam použitých zkratek (s. 99). Disertační práce je uvedena stručným (1 strana) Úvodem, který aktuálně přibližuje problematiku významu a uplatnění bakterií mléčného kvašení v gastrointestinálním traktu ve spojitosti se zdravím a konzervací potravin. V úvodu je věnována stručná informace rovněž otázce narůstající resistence bakterií vůči ATB a možnostem hledání vhodných alternativ řešení, ke kterým patří i studie produkce antimikrobiálních látek probatickými kmeny BMK. Teoretická část disertace je zpracována celkem na 23 stranách textu (2–24), a která je dále rozdělena do dalších 4 podkapitol, které jsou dále vnitřně členěny. V této kapitole se autorka zabývá jak hodnocením a využitím BMK v potravinářském průmyslu, tak i charakteristikami probiotik v lidském organismu, včetně identifikace v in vivo a in vitro studiích pro ověření potenciálně vhodných kmenů. Zvláštní pozornost autorka věnovala studiu antimikrobiálních látek produkovaných kmeny BMK. Tato kapitola zahrnuje jak obecné informace a charakteristiky vlastností BMK, tak i jejich účinky a tvorbu antimikrobiálně působících látek, včetně principů působení. Velká pozornost je věnována principu účinku bakteriocinů produkovaných BMK, jejich využití a možnosti separace. Literární přehled je zpracován úměrně obsáhle (tvoří 20,35% podíl celé práce) a dává tak dobrý předpoklad pro úspěšné provedení vlastních laboratorních experimentů. V literárním přehledu a v následné diskusi je čerpáno celkem ze 185 literárních prací, z nichž majoritní podíl tvoří aktuální zahraniční práce. V seznamu jsou také odkazy na 3 elektronické zdroje. Velmi dobře zpracovaný literární přehled je důkazem velmi dobré schopnosti autorky pracovat s literaturou, zejména zahraniční. V této teoretické části je zařazeno celkem 7 obrázků – schémat a 1 tabulka. Cíle disertace, které byly autorkou práce srozumitelně a jasně formulovány (s. 25), pečlivě zpracovány a spočívaly konkrétně ve studiu BMK rodu Lactobacillus produkujících antimikrobiální látky a bližší charakteristice probiotických vlastností. Autorka v rámci práce řešila celkem 6 dílčích problematik, které byly blíže specifikovány. Cíle disertační práce jsou vytýčeny jasně a Experimentální část je zpracována pečlivě. V práci bylo pracováno s PCR technikou pro nejen identifikaci kmenů BMK, ale i DNA kmenů na výskyt genů pro produkci bakteriocinů; dále byly testovány vybrané kmeny BMK na další probiotické vlastnosti, zejména na přežití v GIT. Zároveň byla provedena také imunomagnetická separace buněk Lactobacillus rhamnosus popsanou metodou. Metodická část obsahuje popis laboratorního vybavení, charakteristiky a popis použitých analytických metod. Dále konstatuji, že použité metody byly provedeny na velmi vysoké úrovni. Prostudováním předložené práce mohu konstatovat, že vytýčené cíle práce byly realizovány a zcela naplněny. Před vytýčením cílů práce nebyla formulována pracovní hypotéza, ale lze konstatovat, že byla ve shodě s vlastními cíli. K naplnění vytýčených cílů byla podřízena i samotná kapitola 4 Experimentální část Metodika (str. 26–46), která je detailně zpracována celkem v 2 podkapitolách, které jsou vnitřně dále velmi členěny. Jsou popsány analyzované parametry, metodické přístupy a způsoby vyhodnocení. Podíl této kapitoly tvoří cca 18,6% podíl z celého rozsahu práce. V této kapitole jsou velmi stručně popsány jednak samotné laboratorní postupy a použité metody analýz dle vytýčených cílů. Jsou používány velmi sofistikované postupy analýz, kultivací, izolace a detekce genů či DNA. Rovněž metody použité k průkaznosti rezistence BMK k antibiotikům, či odolnost podmínkám v GIT nebo imunologické separace buněk a jsou provedeny na velmi vysoké úrovni. V této kapitole postrádám informaci o tom, jakým způsobem byly dosažené výsledky matematicky zpracovány. Hlavní kapitola disertační práce – Výsledky a diskuse jsou popsány celkem na 51 stranách (47–96), jsou rozděleny do jednotlivých kapitol dle dílčích cílů. Jednotlivé dílčí výsledky již byly prezentovány jak na konferencích nebo v přednáškách, ale i ve formě článků uvedených v imputovaných časopisech. Souhrn všech prací je uveden v kapitole 10 (s. 116 – 118). Kapitola Výsledky a diskuze obsahuje dále 26 tabulek (16 – 41) a 12 obrázků (10 – 21). Tato kapitola představuje svým rozsahem největší část celé práce (45,1 %podíl). Tabulkové uspořádání dat má dobrou úroveň a ukazuje na pečlivou sumarizaci a snahu o objektivní zhodnocení dosažených výsledků. Mohu konstatovat, že tato kapitola má dobré a přehledné uspořádání. Diskusi dosažených výsledků považuji za věcnou a správnou. Odlišnosti jsou správně vysvětleny. Konfrontace vlastních výsledků s výsledky jiných autorů je na solidní odborné úrovni. Tabulky a názorné obrázky jsou vloženy přímo do textu v patřičných podkapitolách, což umožňuje lepší orientaci a přehlednost. V Příloze (s. 119 – 153) jsou zařazeny 4 vědecké publikace autorky. Výsledky disertace autorka stručně shrnula v kapitole Závěrečné shrnutí (s. 97–98), který je stručným a věcným shrnutím výsledků provedených sledování. Ukazuje se, že získané výsledky jsou přínosné a jsou v souladu s dříve publikovanými zjištěními. Je zřejmé, že na základě detailně provedených šetření autorka dospěla k velmi zajímavým výsledkům. Disertace je po formální i obsahové stránce zpracována pečlivě. Získané výsledky jsou logicky interpretovány a vhodně konfrontovány s literaturou. Závěr Na základě komplexního hodnocení práce mohu konstatovat, že cíle vytýčené v této práci byly naplněny. Celkově je práce napsaná srozumitelnou formou. Uchazečka prokázala, že je schopná úspěšně řešit vědecké projekty orientované na optimalizaci velmi náročných analytických technik a na analýzu sloučenin s využitím moderních analytických metod v dané oblasti. Vzhledem k výše uvedeným kladným stanoviskům splňuje disertační práce Mgr. Kristýny Turkové „Studium probiotických bakterií mléčného kvašení produkujících antimikrobiální látky“ všechny náležitosti kladené na disertační práci. Autorka PGS svou prací přesvědčila o svých teoretických i praktických znalostech spojených nejen s vlastní provedením, ale i zhodnocením vytýčených výsledků experimentů. Prokázala, že zvládla vědecké metody výzkumné práce. Také její bohatá publikační aktivita je toho důkazem. Konstatuji, že doktorandská disertační práce Mgr. Kristýny TURKOVÉ se vyznačuje dostatečným literárním přehledem k uvedené problematice. Práce obsahuje rovněž vhodnou metodou statistického zhodnocení. Svým zaměřením a dosaženými aktuálními výsledky rozšiřuje a doplňuje dosavadní poznatky o nová zjištění v dané problematice. Komplexní závěrečné zhodnocení: Doktorandská disertační práce byla vypracována dostatečně srozumitelně a přehledně. Dosažené výsledky mají praktický přínos, neboť napomáhají řešit často diskutovanou problematiku. Z výše uvedených důvodů jednoznačně d o p o r u č u j i, aby předložená disertační práce Mgr. Kristýny Turkové byla přijata k obhajobě, neboť splňuje požadavky kladené zákonem č. 111/98 Sb. o VŠ a po jejím úspěšném obhájení doporučuji jmenované udělit vědecko – akademický titul „philosophiae doktor“ ve zkratce Ph.D. ve zkratce Ph.D. v doktorském studijním programu Chemie a technologie potravin (P2901) ve studijním oboru Potravinářská chemie (2901V021 ).

Navrhovaná známka

Otázky

Rada,, Vojtěch

Navrhovaná známka

eVSKP id 70027