BUREŠOVÁ, M. Zhodnocení hospodaření a fundraisingu vybrané neziskové organizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lajtkepová, Eva

Pěkná, solidní bakalářská práce. Cíl práce je splněn, práce obsahuje jak důkladnou analýzu a zhodnocení hospodaření, tak i vlastní návrhy, které mají dalšímu rozvoji (a hospodaření) subjektu napomoci. Jednoznačně nejlepší částí je analytická část (včetně modifikované finanční analýzy). Praktické uplatnění návrhů samozřejmě závisí na rozhodnutí samotného subjektu. Možným námětem pro rozpravu u obhajoby může být postoj subjektu k uvedeným návrhům. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím klasifikačním stupněm "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Křížková, Vladimíra

Předložená práce se zabývá hodnocením hospodaření a fundraisingových aktivit vybrané neziskové organizace, kterou je příspěvková organizace Jihomoravského kraje Domov pro seniory Bažantice, Hodonín a toto hodnocení je jejím hlavním cílem. K dosažení tohoto cíle jsou využity především analytické metody, jak ukazatelů hospodaření, tak užití veličin modifikované finanční analýzy. Autorka postupuje logicky od širšího vymezení pojmů a vztahů neziskového segmentu v rámci národního hospodářství po konkrétní problematiku příspěvkové organizace v sociálních službách. Teoretická část uvozuje velmi solidní analytickou část, ve které se pojednává o hospodaření příspěvkové organizace v pěti sledovaných letech (2015-2019). Neomezuje se pouze na strohý popis ekonomických jevů, ale zasazuje je do širší souvislosti podmínek provozu služby, jak personálních, tak materiálně technických, což oceňuji vzhledem k tomu, že proniknout do hloubky problematiky konkrétní příspěvkové organizace vyžaduje čas, který autorka nemohla logicky mít, a přesto ji velmi dobře popsala. Oceňuji též výběr odborných autorů v sociální oblasti, kteří patří ke špičce v oboru. Tato práce dává nový pohled na hospodaření příspěvkové organizace, protože zkoumat ho z pohledu ukazatelů modifikované finanční analýzy běžně neděláme a nezamýšlíme se nad možnostmi jejich využití. Část návrhová je přínosná zejména v oblasti fundraisingu, a to zkoumáním výhod a nevýhod jednotlivých přístupů (kap. 4.1.1., str. 71-72), jež nám může pomoci při rozhodování o osobě fundraisera, velmi inspirativní je návrh získání finančních prostředků pomocí sbírky (kap. 4.1.2. Crowfunding), včetně popisu přípravy a propagace sbírky. Třetí návrh k využití studentů a dobrovolníků k náhradě personálu není bohužel možné realizovat úplně, neboť to charakter práce PSS neumožňuje. Lze využít studentů a dobrovolníků k nárazovému odbřemenění personálu jen při některých činnostech. Ovšem práce řeší problematiku ekonomiky služby, nikoliv personální analýzu, a z tohoto pohledu i třetí návrh čistě teoreticky nepostrádá smysl. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135025