ŠANDOVÁ, L. Příprava a charakterizace rostlinných extraktů pro aplikaci do sirupů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, v tomto případě do bylinných sirupů. Bylinné sirupy jsou v poslední době mezi spotřebiteli velmi oblíbené jakožto „100% přírodní produkt“ bez přídavku chemických látek. Pro experimentální část práce byly zvoleny tři léčivé byliny - šalvěj lékařská (Salvia officinalis), meduňka lékařská (Melissa officinalis) a máta peprná (Mentha piperita). Jedná se o významné byliny, které mají vysoký obsah biologicky aktivních látek a připisuje se jim řada léčivých účinků, díky čemuž jsou tradičně hojně využívány v lidovém léčitelství. Podstatou experimentální části byla příprava extraktů uvedených bylin a jejich aplikace pro výrobu sirupů. Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska senzorického (chuť, vůně, konzistence, celková přijatelnost), z hlediska obsahu těkavých (aromatických) látek, fenolických sloučenin, antioxidační a antimikrobiální aktivity. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, celkový obsah fenolů byl stanoven spektrofotometricky Folin-Ciocalteauovou metodou, související antioxidační aktivita metodou TEAC. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka Bc. Lucie Šandová předkládá kvalitně zpracovanou a obsahově poměrně rozsáhlou diplomovou práci, která řeší velice zajímavou problematiku přípravy a určité charakterizace rostlinných extraktů s potenciálem využití v potravinářství. Studentka za tímto účelem, na základě pečlivě a poměrně podrobně zpracované literární rešerše, zvolila šalvěj lékařskou, meduňku lékařskou a mátu peprnou. V rámci experimentální činnosti byly připraveny odpovídající extrakty i sirupy, aplikovány byly metody pro stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity, stanovení obsahu aromaticky aktivních látek metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí a práce byla završena senzorickou analýzou připravených produktů. Diplomantka provedla velký objem experimentální činnosti; smysluplné, logicky koncipované a poskytující kvalitní výstupy. Oceňuji, že souběžně byly analyzovány i vybrané komerční produkty a že všechny získané výsledky byly vhodně porovnány nejen mezi sebou, ale i v kontextu současných vědeckých poznatků. Též po formální stránce je práce vyvedena na vysoké úrovni - je přehledná a vhodně doplněná řadou kvalitně zpracovaných obrázků a grafů. Na základě těchto skutečností je možno konstatovat, že studentka Bc. Lucie Šandová splnila všechny dílčí body uvedené v zadání své diplomové práce, a prokázala tak, že je v souladu s aktuálními požadavky na konkurenceschopného absolventa vysoké školy velmi dobře schopna zpracovat zadané téma jak po odborné, tak i po formální stránce. Proto její práci doporučuji k obhajobě a navrhuji ji hodnotit stupněm A - výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 138885