BENDA, D. Studium vlivu studeného chmelení na stabilitu pivní pěny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Bc. David Benda navazoval svou diplomovou prací na svou práci bakalářskou. Rozvíjel téma analýzy stability pivní pěny. Během realizace VŠKP student prokázal orientaci v oboru, zručnost a samostatnost v laboratoři a schopnost z naměřených dat vytěžit důležité informace. Samotná tvorba odborného textu nečinila Davidu Bendovi velké obtíže. Do textu bylo nutné zasahovat pouze minimálně. Student skrze svou práci ukázal nadání k dalšímu rozvoji v oblasti vědy a výzkumu. Celkově jsem byl jako vedoucí velice spokojen a hodnotím snažení Bc. Davida Bendy známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Štursa, Václav

Student Benda v rámci své diplomové práce tématicky navázal na svou bakalářskou práci zabývající se stabilitou pivní pěny. Pro účely diplomové práce bylo v prostorách fakulty uvařeno experimentální pivo, které bylo podrobeno studenému chmelení a pomocí metody NIBEM byla stanovena stabilita pivní pěny. Následně pomocí statistické analýzy byl posuzován vliv obsahu jednotlivých chemických látek na stabilitu pivní pěny. Zadání práce bylo splněno. Rešerše je velmi přehledně a detailně zpracovaná, je v ní komplexně a zároveň dostatečně stručně rozebrána technologie výroby piva a jednotlivé látky ovlivňující pěnivost piva. Práce je velmi pečlivě zpracována bez typografických, gramatických, či jiných chyb. Student využil 91 literárních zdrojů včetně zahraniční literatury, což je znatelné i v následné diskusi, kde kvalitně porovnal získané výsledky s výsledky jiných autorů. Poměrně značné množství analytických dat je v závěru řádně okomentováno a díky tomu práce nepůsobí nikterak monotónně. Tuto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou „A“ – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139174