LIOVÁ, A. Přídavek probiotik a řasových výtažků do dětských příkrmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené bakalářské práce Alexandry Liové bylo studium různých řasových výtažků a probiotik a jejich aplikace do dětského příkrmu. Teoretická část práce pojednává o výživě dětí, vybraných probiotických mikroorganismech, prebioticích a řas z nutričního hlediska. Literární rešerše je velice čtivá, přehledně popisuje danou tématiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá charakterizací řasových extraktů, jejich vliv na vybrané probiotické bakterie, jak za laboratorních kultivačních podmínek, tak při simulovaném modelovém trávení. Z výsledků bylo navrženo složení dětského příkrmu. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říct, že Alexandra Liová přistupovala k práci zodpovědně, s potřebným přehledem, tvůrčím přístupem. Mohu konstatovat, že s prací studentky jsem byla velmi spokojena. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Alexandry Liové se zabývá studiem přídavku probiotik a řasových extraktů do dětských příkrmů. V přehledně a logicky členěné teoretické částí autorka popisuje výživu dětí, probiotika a prebiotika. Zde bych rád vyzdvihnul velmi obsáhlou a kvalitně zpracovanou část popisující jednotlivé typy probiotických kmenů mikroorganismů. V poslední části teoretické části práce jsou podrobně popsány jednotlivé typy probiotik a použité druhy řas. Experimentální část práce se věnuje stanovení obsahu prebiotik ve zvolených vzorcích komerčních řas. Zde opět kladně hodnotím, že studentka využila řadu analytických technik pro stanovení obsahu a složení sacharidů v extraktech z komerčních řas. V další části práce byly provedeny kultivace zvolených probiotických kmenů bakterií a otestování vlivu extraktů z řas na jejich růst a viabilitu buněk. Velmi rozsáhlá výsledková část je kvalitně zpracována a komentována a poskytuje cenné výsledky v této oblasti. Z celé práce je patrné, že studentka zvládla velké množství rozdílných analytických i kultivačních technik. K této rozsáhlé práci mám několik připomínek: Z formálního hlediska jsou na začátku práce v elektronické verzi vloženy prázdné listy (str. 2 a 4). V teoretické části popisující probiotické kmeny bych uvítal ilustrační fotografie těchto mikroorganismů, které by čtenáři blíže přiblížily probiotické kmeny. Zároveň by se tak souvislá pasáž textu rozvolnila. V teoretické části bych dále uvítal kapitolu popisující použité analytické techniky (HPLC, průtoková cytometrie, enzymatická stanovení), které byly v práci využity. Tyto chyby však nijak nesnižují kvalitu této práce a celkově tato práce je na velmi vysoké úrovni. Konstatuji, že autorka splnila všechny body zadání. Předloženou práci tedy doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm – A „výborně“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131489