FERDOVÁ, J. Změny aktivit enzymů v ovoci v průběhu dlouhodobého uchovávání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Předložená diplomová práce byla velmi náročná zejména na organizaci práce, její náplní jsou dvě rozsáhlé dlouhodobé studie zaměřené na sledování komplexních změn v plodech ovoce v průběhu uchovávání. Studentka přistupovala k řešení všech dílčích úkolů diplomové práce velmi samostatně, systematicky a projevovala výrazný tvůrčí přístup i vysokou míru organizačních schopností. V rámci experimentálně mimořádně náročné práce zvládla řadu technik od extrakčních a spektrofotometrických analýz až po separační metody a instrumentální techniku LC/MS. Součástí práce byly i technicky značně náročné analýzy enzymových aktivit, které diplomantka zavedla a optimalizovala. Celkově studentka prokázala schopnost samostatného řešení experimentálních problémů včetně kritického hodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž značnou laboratorní zručnost, flexibilitu a též značnou míru kolegiality. Výsledky a optimalizované metody získané v průběhu řešení diplomové práce představují cennou experimentální základnu pro navazující práce. Výsledky byly nebo jsou přijaty k prezentaci jako součást několika sdělení na mezinárodních i národních konferencích. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím aktivity diplomantky celkovým stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce má 142 stran, 28 tabulek, 84 grafů a 22 příloh. Teoretická část práce je velice stručná a některé kapitoly by mohly být dále rozvedeny, což ale vzhledem k množství výsledků překračuje rámec diplomové práce. Chybí cíl práce. Otázky: 1) Jaký analyzátor a detekční systém byl použit u hmotnostního detektoru? 2) Byly určovány druhy plísní na povrchu ovoce? (přílohy 20-22)
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 24735