BALONKOVÁ, D. Vybrané alkoholové extrakty bezu černého pro využití v kosmetologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Diplomantka řešila zajímavou problematiku zpracování rostlinného materiálu bezu černého v těsné návaznosti na požadavky praxe. K práci přistupovala se zájmem, dobře zvládla metodiku experimentální práce. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Využívala teoretické znalosti získané v průběhu dosavadního studia na FCH VUT a vhodně je kombinovala s poznatky z původní vědecké literatury. V tomto směru práce splnila očekávání a dosáhla následné praktické využitelnosti svých výstupů. Stanovené cíle práce tak byly v požadovaném rozsahu splněny, a proto práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce je zaměřena na přípravu vybraných alkoholových extraktů bezu černého a jejich využití v kosmetologii. Teoretická část se zabývá základní charakteristikou bioaktivních látek bezu černého (glykosidy, silice, polyfenoly, antimikrobiální peptidy, třísloviny, anthokyany, vitamíny a stopové prvky) a také škodlivými látkami nalezených v bezu černém (kyanogenní glykosidy a lektiny). Součástí teorie je popis metod extrakce a macerace spolu s vybranými instrumentálními metodami analýzy (spektrofotometrie a HPLC). Experimentální část obsahuje příslušné laboratorní postupy a analýzy extraktů. V práci byla studována optimalizace navážky rostlinného materiálu pro různé poměry rostlinného materiálu k rozpouštědlu, doba extrakce pro čtyři různá rozpouštědla (20%, 40%, 60% ethanol a 85% glycerol), vliv teploty a výběr vhodného rozpouštědla. V diskuzi výsledků jsou pak uvedeny závěry optimalizací na základě zjištěné koncentrace polyfenolů v extraktu. U vybraných extraktů byly také stanoveny další vlastnosti jako index lomu, pH, hustota. S využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem byly stanoveny fenolické kyseliny (kyselina chlorogenová, kávová a ferulová) a rutin. Mezi další přínos práce byla následná aplikace bezového extraktu pro přípravu produktů kosmetických přípravků (koupelová sůl a toaletní mýdlo). Proces přípravy kosmetických produktů byl optimalizován z hlediska barvy, vůně a konzistence. Práce je správně logicky členěna a výsledky experimentů jsou vhodně diskutovány. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 117711