BALONKOVÁ, D. Vybrané alkoholové extrakty bezu černého pro využití v kosmetologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemanová, Jana

Diplomantka řešila zajímavou problematiku zpracování rostlinného materiálu bezu černého v těsné návaznosti na požadavky praxe. K práci přistupovala se zájmem, dobře zvládla metodiku experimentální práce. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Využívala teoretické znalosti získané v průběhu dosavadního studia na FCH VUT a vhodně je kombinovala s poznatky z původní vědecké literatury. V tomto směru práce splnila očekávání a dosáhla následné praktické využitelnosti svých výstupů. Stanovené cíle práce tak byly v požadovaném rozsahu splněny, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doležalová Weissmannová, Helena

Předložená diplomová práce je zaměřena na přípravu vybraných alkoholových extraktů bezu černého a jejich využití v kosmetologii. Teoretická část se zabývá základní charakteristikou bioaktivních látek bezu černého (glykosidy, silice, polyfenoly, antimikrobiální peptidy, třísloviny, anthokyany, vitamíny a stopové prvky) a také škodlivými látkami nalezených v bezu černém (kyanogenní glykosidy a lektiny). Součástí teorie je popis metod extrakce a macerace spolu s vybranými instrumentálními metodami analýzy (spektrofotometrie a HPLC). Experimentální část obsahuje příslušné laboratorní postupy a analýzy extraktů. V práci byla studována optimalizace navážky rostlinného materiálu pro různé poměry rostlinného materiálu k rozpouštědlu, doba extrakce pro čtyři různá rozpouštědla (20%, 40%, 60% ethanol a 85% glycerol), vliv teploty a výběr vhodného rozpouštědla. V diskuzi výsledků jsou pak uvedeny závěry optimalizací na základě zjištěné koncentrace polyfenolů v extraktu. U vybraných extraktů byly také stanoveny další vlastnosti jako index lomu, pH, hustota. S využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem byly stanoveny fenolické kyseliny (kyselina chlorogenová, kávová a ferulová) a rutin. Mezi další přínos práce byla následná aplikace bezového extraktu pro přípravu produktů kosmetických přípravků (koupelová sůl a toaletní mýdlo). Proces přípravy kosmetických produktů byl optimalizován z hlediska barvy, vůně a konzistence. Práce je správně logicky členěna a výsledky experimentů jsou vhodně diskutovány. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117711