BRABCOVÁ, L. Analogy tavených sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku tzv. sýrových analogů neboli imitací. Jsou zde popsány jejich vlastnosti, technologie výroby a možnosti použití, zajímavé je především srovnání s klasickým sýrem. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Zadání práce bylo splněno. Práce je zpracovaná velmi dobře, problematika je popsána přehledně a srozumitelně. Dobrá je i formální úroveň práce. Závěry práce jsou formulovány stručně, jasně a přehledně. Práce bude použita jako teoretický podklad pro navazující diplomovou práci, zabývající se problematikou výroby a analýzy analogů tavených sýrů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou sýrových analogů se zaměřením na tavené sýrové analogy. Cílem práce bylo shrnout teoretické poznatky o sýrových tavených analozích, zaměřit se na suroviny vhodné pro jejich výrobu a dále na jejich fyzikálně chemické a organoleptické vlastnosti. Práce přehledně a detailně shrnuje teoretické poznatky o problematice sýrových tavených analogů. Je zde uvedena historie sýrařství, rozdělení sýrů, důvody zavádění sýrových analogů, suroviny využívané při jejich výrobě a technologie výroby analogů. Práce dále pojednává o aplikaci a využití sýrových analogů, porovnává sýrové analogy s klasickými sýry. Na předložené bakalářské práci je třeba kladně hodnotit především její přehledné a detailní zpracování informací o jednotlivých surovinách a technologii výroby sýrových analogů. Vzhledem k těmto skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 2520