BRABCOVÁ, L. Analogy tavených sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku tzv. sýrových analogů neboli imitací. Jsou zde popsány jejich vlastnosti, technologie výroby a možnosti použití, zajímavé je především srovnání s klasickým sýrem. Bakalářka projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Zadání práce bylo splněno. Práce je zpracovaná velmi dobře, problematika je popsána přehledně a srozumitelně. Dobrá je i formální úroveň práce. Závěry práce jsou formulovány stručně, jasně a přehledně. Práce bude použita jako teoretický podklad pro navazující diplomovou práci, zabývající se problematikou výroby a analýzy analogů tavených sýrů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Illková, Kateřina

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou sýrových analogů se zaměřením na tavené sýrové analogy. Cílem práce bylo shrnout teoretické poznatky o sýrových tavených analozích, zaměřit se na suroviny vhodné pro jejich výrobu a dále na jejich fyzikálně chemické a organoleptické vlastnosti. Práce přehledně a detailně shrnuje teoretické poznatky o problematice sýrových tavených analogů. Je zde uvedena historie sýrařství, rozdělení sýrů, důvody zavádění sýrových analogů, suroviny využívané při jejich výrobě a technologie výroby analogů. Práce dále pojednává o aplikaci a využití sýrových analogů, porovnává sýrové analogy s klasickými sýry. Na předložené bakalářské práci je třeba kladně hodnotit především její přehledné a detailní zpracování informací o jednotlivých surovinách a technologii výroby sýrových analogů. Vzhledem k těmto skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 2520