ADAMCZYKOVÁ, M. Moderní byliny v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možností získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů přírodních rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin. Pro tuto práci byly vybrány rýmovník (Plectranthus spp.) a echinacea (Echinacea purpurea). Jako parametry charakterizující kvalitu uvedených bylin/extraktů byly v práci sledovány těkavé (aromatické) látky, které jednak významným způsobem ovlivňují senzorickou kvalitu (především flavour), a některé z nich vykazují i biologickou aktivitu; pro jejich stanovení byla použita metoda HS-SPME-GC-MS. Podstatou experimentální části byla identifikace a kvantifikace těkavých látek v uvedených bylinách; pro přípravu vzorků echinacey byly použity květy, v případě rýmovníku listy. Obě byliny byly analyzovány čerstvé, sušené a následně z nich byl připraven extrakt ve 40% ethanolu; cílem bylo porovnat jednotlivé vzorky a posoudit, který vzorek, resp. jeho úprava, poskytne nejbohatší spektrum aromatických látek, a bude tedy nejvhodnější pro případnou aplikaci do potravin. Studentka na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala poměrně kvalitní teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. K řešení přistupovala velmi aktivně, sama si opatřila některé potřebné vzorky, pracovala samostatně, pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládala práci v laboratoři s instrumentální technikou, připravovala si vzorky a vyhodnocovala získané výsledky. Naměřené výsledky tak představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předládaná bakalářská práce s obecným názvem „Moderní byliny v potravinářství“ se konkrétně zabývá stanovením biologicky aktivních látek – fotochemikálií v různě zpracovaném rýmovníku a echinacee. BP naplňuje 53 stran, je klasicky členěna a obsahuje jak teoretickou, tak i praktickou část. Teoretické část na 16 stranách představuje zkoumané byliny, bioaktivní látky a použité metody stanovení, včetně přehledných souhrnných tabulek obsahu předmětných látek z publikovaných studií. Tato část je psána stručně, výstižně a čtivě. V oddíle „Experimentální část“ (4 strany) jsou mimo obvyklých seznamů pomůcek a přístrojů uvedeny bližší charakteristiky přípravy vzorků (čerstvý, sušený, extrakt). Část „Výsledky a diskuse“ obsahuje na 10 stranách souhrnné výsledky měření. Přibližně 2 strany jsou věnovány textu a výsledky jsou přehledně uvedeny v tabulkové a grafické podobě. Součástí bakalářské práce je přehledný závěr, seznam literatury se 64 odkazy, seznam zkratek a příloha se 6 chromatogramy. V předkládané bakalářské práci se objevuje minimum překlepů či chyb. K práci a dosaženým výsledkům nemám zásadní připomínky. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně - A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B |
eVSKP id 131313