ADAMCZYKOVÁ, M. Moderní byliny v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možností získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů přírodních rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin. Pro tuto práci byly vybrány rýmovník (Plectranthus spp.) a echinacea (Echinacea purpurea). Jako parametry charakterizující kvalitu uvedených bylin/extraktů byly v práci sledovány těkavé (aromatické) látky, které jednak významným způsobem ovlivňují senzorickou kvalitu (především flavour), a některé z nich vykazují i biologickou aktivitu; pro jejich stanovení byla použita metoda HS-SPME-GC-MS. Podstatou experimentální části byla identifikace a kvantifikace těkavých látek v uvedených bylinách; pro přípravu vzorků echinacey byly použity květy, v případě rýmovníku listy. Obě byliny byly analyzovány čerstvé, sušené a následně z nich byl připraven extrakt ve 40% ethanolu; cílem bylo porovnat jednotlivé vzorky a posoudit, který vzorek, resp. jeho úprava, poskytne nejbohatší spektrum aromatických látek, a bude tedy nejvhodnější pro případnou aplikaci do potravin. Studentka na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala poměrně kvalitní teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. K řešení přistupovala velmi aktivně, sama si opatřila některé potřebné vzorky, pracovala samostatně, pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládala práci v laboratoři s instrumentální technikou, připravovala si vzorky a vyhodnocovala získané výsledky. Naměřené výsledky tak představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předládaná bakalářská práce s obecným názvem „Moderní byliny v potravinářství“ se konkrétně zabývá stanovením biologicky aktivních látek – fotochemikálií v různě zpracovaném rýmovníku a echinacee. BP naplňuje 53 stran, je klasicky členěna a obsahuje jak teoretickou, tak i praktickou část. Teoretické část na 16 stranách představuje zkoumané byliny, bioaktivní látky a použité metody stanovení, včetně přehledných souhrnných tabulek obsahu předmětných látek z publikovaných studií. Tato část je psána stručně, výstižně a čtivě. V oddíle „Experimentální část“ (4 strany) jsou mimo obvyklých seznamů pomůcek a přístrojů uvedeny bližší charakteristiky přípravy vzorků (čerstvý, sušený, extrakt). Část „Výsledky a diskuse“ obsahuje na 10 stranách souhrnné výsledky měření. Přibližně 2 strany jsou věnovány textu a výsledky jsou přehledně uvedeny v tabulkové a grafické podobě. Součástí bakalářské práce je přehledný závěr, seznam literatury se 64 odkazy, seznam zkratek a příloha se 6 chromatogramy. V předkládané bakalářské práci se objevuje minimum překlepů či chyb. K práci a dosaženým výsledkům nemám zásadní připomínky. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131313