ŠMÍDOVÁ, V. Enkapsulace probiotik do výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Veronika Šmídová se ve své bakalářské práci věnovala studiu probiotických mikroorganismů. Cílem práce byl vývoj nového dětského probiotického doplňku stravy a optimalizace jeho složení především s ohledem na jeho senzorické a nutriční vlastnosti. Všechny stanovené cíle práce studentka splnila. Zpracovala přehlednou rešerši zaměřenou na probiotika a možnosti jejich enkapsulace, dále provedla průzkum trhu z hlediska dostupných dětských probiotických doplňků stravy a následně navrhla vlastní produkt. V práci byla testována viabilita probiotických bakterií v různých formách, které byly podrobeny modelovému trávení. Následně byl navržený vhodný doplněk stravy ve tvaru medvídka, který byl také podroben senzorické analýze. Po celou dobu přistupovala studentka k práci aktivně a se zájmem. Získané výsledky dokázala přehledně zpracovat a řádné okomentovat. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hudečková, Helena

Bakalářská práce studentky Veroniky Šmídové se týká problematiky optimalizace a vývoje probiotického doplňku stravy. Teoretická část práce pojednávající o problematice probiotik, enkapsulace a probiotických produktů na trhu, je celkově přehledná a logicky řazena. Menší výhrady mám k použitým obrázkům, konkrétně obrázek 3 bych zvolila kvalitnější zdroje a podobně u tabulky 1, kde bych se přiklonila k přepsání tabulky, aby byla čitelnější. Dále pak bych si dala pozor u formátování citací, kde by hypertextové odkazy neměly být jinou barvou či podtrhnuty. Uvedené připomínky však nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Experimentální část je poměrně rozsáhlá. Studentka se věnovala nejprve testování zakoupených probiotických produktů a následně přípravě vlastních produktů včetně optimalizace jejich vlastností. Účinky vlastních produktů se dále snažila ověřit pomocí modelového trávení a senzorické analýzy. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a doplněné množstvím grafů a obrázků. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107031