ADAMCOVÁ, K. Rodinné vinařství v krajině moravského venkova [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Kateřina má ráda svou rodnou dědinu, je z vinařské rodiny a tak není divu, že se ve své předdiplomní i závěrečné práci věnovala tématu bytostně svázanému s jihem Moravy. Vinařské práce zná z velké blízkosti a osobní zkušenosti. Poctivě se věnovala analytické části a studovala současné trendy ve stavební kultuře malých rodinných vinařství, ale také proměně sklepních uliček. Studentka se poctivě věnovala práci na diplomce, pravidelně konzultovala a byla ochotna naslouchat mým radám a připomínkám k jejímu návrhu. Přeji každému pedagogovi takto pracovité a dobré studenty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup ke zpracování byl výborný.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Předmětem diplomové práce je návrh rodinného vinařství v obci Strachotín ve vazbě na předdiplomní analytickou část dané lokality s důrazem na vývoj vinařských staveb a jejich proměnu v plynoucím čase. Pracuje se závěrem a konstatováním, že soudobá vinařství řešené velikosti a objemu zpracovávaných hroznů vinné révy se už jen velmi těžko vypořádávají s tradiční formou vinných sklípků v kdysi malebných sklepních uličkách. Práce dokladuje jejich proměnu v různé typy přestaveb, nadstaveb apod., kteréžto původní měřítko a ducha místa téměř dokonale likvidují. Studentka tedy dle vyhodnocení analýz řeší novostavbu rodinného vinařství na zelené louce, avšak s vazbou na vlastní vinice i stávající obslužné cesty ve vinici. Umístění objektu je také ovlivněno snahou pracovat s atraktivním výhledem na okolí se siluetou Pálavy a vodní hladinou Novomlýnských nádrží. Umístění dál od blízké komunikace může poskytnout větší soukromí a klid jak pro návštěvníky vinařství, tak i pro rodinu majitele v soukromé části stavby. Architektura objektu je lapidární, nenápadná a je přizpůsobena vnitřnímu dění, tedy zpracovatelskému procesu vinné révy na konečný produkt. Dvě terénní vlny uzavřené ze tří stran vůči okolí střežící svůj obsah s pobytovým prostorem a terasami na čtvrté jižní straně s obrazem prastaré přírodní dominanty vršků Pálavy. Provozní řešení a upořádání vnitřních prostor je logické a vychází z dobře zdokumentované analýzy výrobního procesu zpracování vinných hroznů během vinobraní až po konečné skladování vína v lahvích. Provoz je přizpůsoben i pro veřejnost a návštěvníky vinařství, kterým poskytuje příjemné prostory prodejny a degustační místnosti s velkorysou venkovní terasou. Z hlediska zvoleného konstrukčního systému a použitých materiálů není návrhu co vytknout. Je adekvátně zvolen k autorčině představě o „zakopané“ formě objektu a zaručí jeho stabilitu jak prostorovou, tak i v plynoucím čase. Předkládaná práce je přehledná a její adjustace je na profesionální kultivované úrovni. Dobře prezentuje zamýšlené představy jak o vnější figuře domu a jejím působení na příchozí, tak i o zpracování a působení vnitřních prostor objektu. Předkládaná diplomová práce splňuje všechny náležitosti a požadavky, které jsou na ni kladeny. Práci na ní bylo věnováno jistě mnoho energie a času, což jí bylo k duhu a výsledek je velmi dobrý.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 159431