ČÍŽ, D. Vývoj a ověření technologie pro produkci brut piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
David Číž se ve své bakalářské práci zabýval vývojem a ověřením technologie pro produkci brut piva. Zvolené téma reflektuje současné trendy v pivovarnictví, které se zaměřují na rozšiřování nabídky o nové pivní styly s netradičním charakterem. Výroba brut piva klade specifické nároky na složení receptury, rmutování a postup kvašení. David Číž při zpracování práce prokázal dobrou orientaci v problematice a využil své předchozí zkušenosti s domácím vařením piva. Navrhl vlastní recepturu, připravil přehledný experimentální plán a technologii ověřil v praxi. Výsledkem byl produkt s požadovanými senzorickými i analytickými vlastnostmi, odpovídající charakteru brut piva. Pozitivně také hodnotím výpomoc při zavedení nových čtvrtprovozních varen, což přispělo ke zdárnému průběhu technologických testů. Student pracoval s vysokou mírou samostatnosti, splnil cíle práce a sepsal text, který vecně a srozumitelně prezentoval výsledky experimentů. Výkon Davida Číže i jeho bakalářskou práci hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce Davida Číže se zabývá vývojem a ověřením technologie pro produkci brut piva. Toto téma je velmi aktuální vzhledem k rostoucí oblibě pivních speciálů a netradičních typů piva i v naší pivní kultuře. Brut piva také přináší možnosti konzumace i pro lidi se zdravotními omezení díky nízkému obsahu cukrů. Teoretická část se poměrně obsáhle zaobírá surovinovou základnou a to především s ohledem na pivní styl brut. Také se zaobírá celou technologií výroby piva. Nicméně ne vždy se všechny části přímo zaobírají nebo týkají právě pivního stylu brut, v tomto směru by mohla být rešerše trochu obsáhlejší. Nicméně už tak je teoretická část více než dostačující na bakalářskou práci svým rozsahem. V části o metodách analýzy se student zabývá škálou metod, i když některé z nich nejsou pro práci vůbec využity ani nijak zvlášť nesouvisí s cílem práce. Poměrně dost práci chybí seznam zkratek. V experimentální části by bylo záhodno přidat nějaký ucelenější postup nebo plán experimentů pro přehlednost. V úvodu experimentální části jsou vypsané chemikálie i laboratorní pomůcky i přístroje. U chemikálií ale především u přístrojů by bylo vhodné uvést podrobněji, o co se jedná. Působí to velmi nedotaženě. Jednotlivé experimenty vyjmenované v experimentální části jsou popsány podrobně, ale mohlo by to být podrobnější, například pomocí tabulek. Také trochu chybí podrobnější vysvětlení volby jednotlivých parametrů experimentů. Výsledková část je pracována přehledně, nicméně u laboratorních testů by bylo dobré zapracovat na nějakém porovnání, či vzájemné diskuzi všech 6ti postupů a podrobnému vysvětlení volby dvou z nich k upscalingu. Popisky grafu postupu rmutování by mohly být přehlednější, v obrázku 20 jsou například zřejmě omylem onačen řada 2 a řada 3. Výsledky měření obsahu různých sacharidů také trochu postrádají hlubší diskuzi. Minimálně konkrétní a přehledné porovnání s laboratorním postupem, třeba formou tabulek či grafů? Naopak část výsledků senzorické analýzy je velmi zajímavá a velmi efektivně pracuje se statistikou. I diskuze je pak velmi rozvinutá. Jazykové zpracování je obstojné, více méně bez chyb jen občas je text trochu kostrbatý. Závěr stručně shrnuje dosažené výsledky a zjištěné poznatky. Ale třeba v závěru jasně zmíněné mařené nebo vypočtené hodnoty by tam mohly být také konkrétně a s náznakem jejich diskuze. Práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Logické členění práce | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 165217