VELECHOVSKÁ, N. Ta naše hospoda [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Nela Velechovská svou diplomovou prací vstupuje do celonárodního fenoménu českých hospod. V teoretické části analyzuje proměnu, posun významu i celkové zploštění vlastní funkce z významného sociálně – společensko – kulturního fenoménu přes komunitní agregát druhé poloviny minulého století až po současné bloudění a hledání vlastní identity. Poměrně rychlý přerod společenské "tradiční" hospody do franšízové sterility, zaměřené na maximální konzumaci / zisku v papundeklových tématických kulisách, akcelerovaný restrikcemi v období covidové pandemie, přivedl k zániku tisíce podniků, tvořících nedílnou komunitní součást tuzemského venkova. Současná snaha jedn. obcí o obnovu hospod i za cenu částečně dotovaného provozu nezdřídka naráží na limity potenciálních provozovatelů, kteří sice dokážou nabídnout zajištění provozu a nezřídka i nezbytnou dávku filantropie, ale v rámci uspořádání a vybavení vlastního provozu pak nezřídka tápou. Výsledné podniky tak i za cenu výrazných investic odrážejí více představu majitelů než reálné požadavky fungujícího zařízení. Velechovská ve svém návrhu předkládá konverzi dvojice prostor, odrážejících charakteristickou situaci moravského venkova. Výsledná práce může sloužit jako podklad pro úvahu o podobě současné hospody nejen v konkrétní řešené situaci, pokryté projektem, ale v obecné rovině definuje základní principy pro současné i budoucí zřizovatele či provozovatele. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B - velmi dobře. 

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Jung, Adam

Analytická část, manuál hospody V obsáhlé předdiplomové práci se studentka zabývá zevrubně fenoménem českých hospod, jejich vývojem a kulturou, tak jak sama poznamenává, žádná ucelená literatura mnohdy živelně vznikajících podniků pochybných kvalit neexistuje. Celistvý vhled je zakončen statistikami, které však nejsou zcela aktuální a postrádám přehled mapování konkrétních oblastí (obcí), které jsou zpracovány v rámci předložené diplomové práce. Základní analytický přehled postrádám i v samotném zpracování diplomové práce, stejně tak chybí pro získání lepšího zorientování zpracování situací širších vztahů a dalších schémat, které by lépe přiblížily charakter řešeného území a základní urbanistické návaznosti (vzdálenosti k centru, komunikačním uzlům, turistickým cílům a značkám). Ačkoli je veliké množství informací obsažených v textových částech, které jsou čtivě napsané, tak jejich grafické zpracování by jistě pomohlo pro lepší orientaci. V rámci analytické části oceňuji rozbor jednotlivých charakteristických prvků, které v každé hospodě nesmí chybět. Nicméně, aby mohla tato část uspět jako proklamovaný manuál, očekával bych zpracování ve formě diagramů nebo schématických výkresů s rozměry. Tyto mohly vzniknout na základě pozorování (přeměření v dané lokalitě), nebo na základě návrhu ideálního dispozičního řešení, každého prvku s ohledem na ergonomii. Tyto prvky poté mohly být použity a demonstrativně otestovány v řešených objektech jako manifestace možnosti využití manuálu. Bruntál U obou řešených objektů se autorka zaměřuje na různé přístupy. Minimalistické řešení pomocí intervence u první lokality (Bruntál) prověřuje možnosti dopadu, které by mohl provoz hospodského zařízení / občerstvení mít na blízkou lokalitu. Využití parkoviště pro konání akcí dává koncepčně smysl. Je ke zvážení zda bylo nutné v rámci diplomové práce zpracovávat dva objekty. Stejnou pozornost k venkovnímu využití a návaznostem bych totiž ocenil u druhé práce, která je architektonicky více propracovaná. Rudná Druhý podrobnější návrh hospody se společenským sálem v obci Rudná. Výše zmíněná absence situace širších vztahů a přehledné situace s popisky na první pohled vyvolává řadu otazníků. Snaha autorky “očistit” původní objekt se jeví jako zdařilá co se hmoty týče. Dvorní trakt s obytnou částí charakterem přiznává nově budovaný objekt a hmotově odpovídá měřítku zástavby. Úprava dispozičního a provozního schématu přináší zjednodušení provozu. Diskutabilní je umístění hospody vedle sálu a umístění WC mimo prostor hospody, kdy se při společenské akci automaticky propojuje hospoda se sálem a zároveň minimalizuje přehled provozního o pohybu osob v objektu i s ohledem na množství vstupů a orientaci pobytového schodiště u vstupu do sálu, které venku navazuje na autobusovou zastávku. Polyfunkční využití objektu hodnotím kladně, objekt bude moct fungovat i mimo provoz hospody, nebo sálu. Obytná část tomu napomáhá. Orientace obytné části mimo hospodský dvůr dává smysl, je otázkou proslunění některých místností (severozápadní pozice). Schématické výkresy bouracích prací dávají základní přehled o řešených stavebních úpravách, výkresová dokumentace zpracovaná v daném měřítku, nenabízí hlubší podrobnost. Zpracování řezů je na vyšší technické úrovni. Technické řešení přístavby jako dřevostavby kvituji s ohledem na požadavky na výstavbu. Pochybnost vyvstává u zpracování detailu řešení fasády, kdy je rozporuplné využíti OSB desek s distančníky pro vynesení ve venkovním prostředí. Nestačil by pro vynesení panelů dvojitý rošt? V rámci skladby chybí difúzně otevřená folie. Formálně je práce na dobré úrovni. Grafické zpracování, čitelnost půdorysů a řezů je adekvátní u předložených podhledů uvažuji, proč jsou duplicitně zpracované (jednou výkresy a podruhé vizualizace). Chybí přesvědčivější vizualizace interiéru. Nad rámec bych uvítal alespoň jednu vizualizaci poukazující na kontext stavby (hmotově). V rámci uliční fasády není řešeno, žádný poutač upozorňující na provoz v objektu.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 159438