KRAHULCOVÁ, A. Vývoj probiotického doplňku stravy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Diplomantka se ve své práci zaměřila na testování vlivu podmínek zažívacího traktu na vitalitu probiotických kmenů vybraných spolupracující firmou za účelem vytvoření nového doplńku stravy. I přes počáteční problémy s kultivací probiotických kmenů se studentce podařilo práci dokončit. Pracovala usilovně a pečlivě, k řešení problémů využívala aktivně jak konzultací, tak studia naší i cizojazyčné recenzované literatury. Práci doporučuji k obhajobě a celkově ji hodnoctím výborně A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce pojednává o problematice probiotických mikroorganismů aplikovaných prostřednictvím doplňků stravy, což je téma v současnosti velmi aktuální. Na trhu se vyskytuje nepřeberné množství různých druhů probiotických preparátů a je možné si vybrat jak v lékárnách ve formě farmaceuticky upravených doplňků stravy, tak v běžných obchodech s potravinami. O jejich pozitivním působení na zdraví člověka již bylo mnoho publikováno. Teoretická část práce je zpracována výborně. Byla provedena kvalitní rešerše, o čemž svědčí množství citovaných zdrojů, poznatky převzaté z literatury vyplňují rámec zadání práce. Formální úroveň mírně snižují překlepy a drobné chyby, občas se v práci vyskytují nesprávné jednotky (KTJ/g, g/l). V experimentální části práce byla testována nejprve přítomnost životaschopných bakterií ve vzorcích různých probiotických preparátů a následně jejich odolnost vůči působení umělých trávicích šťáv, z čehož lze usuzovat na jejich schopnost přežití při průchodu trávicím traktem člověka až do střeva, kde je jejich hlavní oblast působení. Práce byla vypracována ve spolupráci s firmou AROMATICA CZ s.r.o., která poskytla většinu testovaných vzorků, část vzorků, použitých pro srovnání, byla získána v běžné tržní síti. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou přehledně prezentovány formou tabulek a grafů, nechybí kvalitní diskuse. Závěry práce vystihují zjištěné experimentální poznatky. Předložená práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, k experimentální části mám několik dotazů:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 33554