KRAHULCOVÁ, A. Vývoj probiotického doplňku stravy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Diplomantka se ve své práci zaměřila na testování vlivu podmínek zažívacího traktu na vitalitu probiotických kmenů vybraných spolupracující firmou za účelem vytvoření nového doplńku stravy. I přes počáteční problémy s kultivací probiotických kmenů se studentce podařilo práci dokončit. Pracovala usilovně a pečlivě, k řešení problémů využívala aktivně jak konzultací, tak studia naší i cizojazyčné recenzované literatury. Práci doporučuji k obhajobě a celkově ji hodnoctím výborně A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B |
Diplomová práce pojednává o problematice probiotických mikroorganismů aplikovaných prostřednictvím doplňků stravy, což je téma v současnosti velmi aktuální. Na trhu se vyskytuje nepřeberné množství různých druhů probiotických preparátů a je možné si vybrat jak v lékárnách ve formě farmaceuticky upravených doplňků stravy, tak v běžných obchodech s potravinami. O jejich pozitivním působení na zdraví člověka již bylo mnoho publikováno. Teoretická část práce je zpracována výborně. Byla provedena kvalitní rešerše, o čemž svědčí množství citovaných zdrojů, poznatky převzaté z literatury vyplňují rámec zadání práce. Formální úroveň mírně snižují překlepy a drobné chyby, občas se v práci vyskytují nesprávné jednotky (KTJ/g, g/l). V experimentální části práce byla testována nejprve přítomnost životaschopných bakterií ve vzorcích různých probiotických preparátů a následně jejich odolnost vůči působení umělých trávicích šťáv, z čehož lze usuzovat na jejich schopnost přežití při průchodu trávicím traktem člověka až do střeva, kde je jejich hlavní oblast působení. Práce byla vypracována ve spolupráci s firmou AROMATICA CZ s.r.o., která poskytla většinu testovaných vzorků, část vzorků, použitých pro srovnání, byla získána v běžné tržní síti. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou přehledně prezentovány formou tabulek a grafů, nechybí kvalitní diskuse. Závěry práce vystihují zjištěné experimentální poznatky. Předložená práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, k experimentální části mám několik dotazů:
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 33554