NOVOTNÁ, J. Mikrobiální diverzita mateřského mléka a její vliv na střevní mikrobiom kojenců [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

Studentka Jana Novotná vypracovala svou bakalářskou práci na téma Mikrobiální diverzita mateřského mléka a její vliv na střevní mikrobiom kojenců. V práci o celkovém rozsahu 51 stran nastiňuje základy této problematiky, která svým zaměřením přesahuje do řady odborností. Zkoumání mikrobiální diverzity mateřského mléka a faktorů, které ji ovlivňují je stále cílem velkého množství studií, přičemž klasické kultivační techniky jsou doplňovány molekulárními metodami stanovení. S oceněním musím vyzdvihnout, že studentka sama navrhla téma své závěrečné práce, vyhledala „testovací subjekty“ a úzce s nimi spolupracovala po celou dobu řešení práce. V průběhu projevovala vysoký zájem, iniciativu, k dílčím úkolům přistupovala svědomitě a aktivně. Současně prokázala schopnost samostatné práce při provádění experimentů, vyhodnocení získaných dat, jejich interpretaci a diskuzi. Sama navrhovala postupy a možné změny. Z hlediska výstupů studentka ve své práci zdůrazňuje, že vzhledem k rozsáhlosti je nutné větší rozpracování tématu, a to zejména v experimentální části, proto bude v tématu pokračovat v rámci svého inženýrského studia a s tím spojeným řešením diplomové práce. Celkově studentka splnila všechny body zadání bakalářské práce, vypracovaný text splňuje podmínky kladné na závěrečné práce tohoto typu. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Předkládaná bakalářská práce se zabývá velice zajímavou problematikou mikrobiálního složení mateřského mléka. Teoretická část vychází z celkem 31 literárních zdrojů, převážně anglických knih a časopiseckých vědeckých publikací. Popisuje chemické a mikrobiální složení mateřského mléka, zmiňuje také problematiku umělé kojenecké výživy a snaží se popsat rozdílný vliv obou těchto faktorů na střevní mikrobiom kojenců. Samostatná a velice podrobná kapitola je věnována metodě PCR použité v experimentální části. Teorie je zpracována pečlivě, zajímavě, čtivě a lze ji považovat za dobrý podklad pro následující experimenty. Vytkla bych jen tabulku na Obrázku 2 – měla by být v českém jazyce. Podstatou experimentální části byla analýza vzorků mateřského mléka vs. umělé kojenecké stravy a vzorků stolice dítěte kojeného vs. krmeného umělou dětskou výživou. Ze vzorků byla izolována DNA, tato byla následně použita pro identifikaci vybraných bakterií - doména Bacteria, rody Bifidobacterium a Lactobacillus, a celkových kvasinek pomocí qPCR a agarózové gelové elektroforézy. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek, grafů a fotografií gelů. Trošku matoucí je označování vzorků, metod aj. pouhým písmenem, což poněkud ztěžuje orientaci v textu. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, závěry přehledně shrnují zjištěné poznatky. Práce je velmi pěkně zpracována, výskyt překlepů a formálních chyb je minimální. Vytkla bych snad jen nesprávné vyjadřování molární koncentrace (správně je mol.l-1 dle SI). Zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149006