PLÁŠKOVÁ, A. Stanovení autenticity potravin rostlinného původu pomocí molekulárních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Předložená diplomová práce Bc. Anny Pláškové je zaměřena na stanovení autenticity potravin rostlinného původu pomocí molekulárních metod. Cílem práce bylo zavést metodu, která umožní rychlý a jednoduchý důkaz použitých druhů potravin při sledování autenticity v dětských výživách. Součástí práce je přehledná literární rešerše zabývající se danou tematikou sepsána s použitím řady publikací domácích i zahraničních autorů. V rámci řešení praktické části práce byly charakterizovány ovocné složky pomocí instrumentálních metod a současně izolována rostlinná DNA a využité molekulární techniky k sledování autenticity dětských výživ. Byly vybrány specifické primery pro různé druhy ovocné DNA, otestována jejich specifita a nakonec navržena a otestována metoda multiplex PCR. V průběhu řešení celé diplomové práce projevovala studentka Plášková vysoké nasazení k provádění laboratorních experimentů. Prokázala orientaci v dané oblasti, schopnost práce s odbornou literaturou. Oceňuji samostatnost při jednotlivých měřeních, následném vyhodnocení získaných dat, jejich interpretaci v diskuzi. Studentka věnovala práci dostatek času, což se odrazilo na množství provedených experimentů, i na celkových výsledcích práce. Mohu konstatovat, že s prací diplomantky jsem byla velmi spokojena. Veškeré dílčí cíle práce byly splněny, práci hodnotím známkou výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce Bc. Anny Pláškové je zaměřena na výběr vhodných specifických primerů pro detekci jahodové, meruňkové, jablečné a malinové DNA a navržení metody multiplex PCR, která umožní rychlý a jednoduchý důkaz použitých druhů ovoce v dětských přesnídávkách Práce je sepsána na celkem 105 stranách, je klasicky členěna na úvod, teoretickou část, cíle práce, experimentální část, výsledky a diskuse a závěr. Teoretická část přehledně informuje o problematice daného tématu, shrnuje nejvýznamnější poznatky o studované problematice a je doplněna řadou literárních údajů, názorných obrázků a tabulek. Experimentální část popisuje přípravu modelových dvousložkových ovocných směsí, které byly použity k zjištění funkčnosti metody a k porovnání s komerčními dětskými výživami. Celkem bylo vybráno šest komerčních dětských výživ s různým podílem ovocné složky. Pro charakteristiku modelových a komerčních vzorků byl stanoven obsah sušiny, celkový obsah fenolických látek a celkový obsah flavonoidů. Dále byly pomocí HPLC detekovány vybrané fenolické látky ve vzorcích. Tyto metody sloužily jako srovnávací metody k navržené duplex PCR. Výsledky jsou zpracovány v tabulkách a grafech a velmi podrobně komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry diplomové práce shrnují zjištěné experimentální poznatky. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno přehledně. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123920