PLÁŠKOVÁ, A. Stanovení autenticity potravin rostlinného původu pomocí molekulárních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Předložená diplomová práce Bc. Anny Pláškové je zaměřena na stanovení autenticity potravin rostlinného původu pomocí molekulárních metod. Cílem práce bylo zavést metodu, která umožní rychlý a jednoduchý důkaz použitých druhů potravin při sledování autenticity v dětských výživách. Součástí práce je přehledná literární rešerše zabývající se danou tematikou sepsána s použitím řady publikací domácích i zahraničních autorů. V rámci řešení praktické části práce byly charakterizovány ovocné složky pomocí instrumentálních metod a současně izolována rostlinná DNA a využité molekulární techniky k sledování autenticity dětských výživ. Byly vybrány specifické primery pro různé druhy ovocné DNA, otestována jejich specifita a nakonec navržena a otestována metoda multiplex PCR. V průběhu řešení celé diplomové práce projevovala studentka Plášková vysoké nasazení k provádění laboratorních experimentů. Prokázala orientaci v dané oblasti, schopnost práce s odbornou literaturou. Oceňuji samostatnost při jednotlivých měřeních, následném vyhodnocení získaných dat, jejich interpretaci v diskuzi. Studentka věnovala práci dostatek času, což se odrazilo na množství provedených experimentů, i na celkových výsledcích práce. Mohu konstatovat, že s prací diplomantky jsem byla velmi spokojena. Veškeré dílčí cíle práce byly splněny, práci hodnotím známkou výborný (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce Bc. Anny Pláškové je zaměřena na výběr vhodných specifických primerů pro detekci jahodové, meruňkové, jablečné a malinové DNA a navržení metody multiplex PCR, která umožní rychlý a jednoduchý důkaz použitých druhů ovoce v dětských přesnídávkách Práce je sepsána na celkem 105 stranách, je klasicky členěna na úvod, teoretickou část, cíle práce, experimentální část, výsledky a diskuse a závěr. Teoretická část přehledně informuje o problematice daného tématu, shrnuje nejvýznamnější poznatky o studované problematice a je doplněna řadou literárních údajů, názorných obrázků a tabulek. Experimentální část popisuje přípravu modelových dvousložkových ovocných směsí, které byly použity k zjištění funkčnosti metody a k porovnání s komerčními dětskými výživami. Celkem bylo vybráno šest komerčních dětských výživ s různým podílem ovocné složky. Pro charakteristiku modelových a komerčních vzorků byl stanoven obsah sušiny, celkový obsah fenolických látek a celkový obsah flavonoidů. Dále byly pomocí HPLC detekovány vybrané fenolické látky ve vzorcích. Tyto metody sloužily jako srovnávací metody k navržené duplex PCR. Výsledky jsou zpracovány v tabulkách a grafech a velmi podrobně komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry diplomové práce shrnují zjištěné experimentální poznatky. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno přehledně. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123920