CESNAK, F. Identifikace probiotických bakterií v komplexních matricích potravin a potravinových doplňků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Cílem předkládané práce bylo vypracování literární rešerše shrnující aktuální informace o probiotických mikroorganismech využívaných v potravinářství a nárocích, které jsou na ně v této souvislosti kladeny. Zároveň byla pozornost věnována metodám, které jsou v současné době nejčastěji využívány k identifikaci tohoto typu mikroorganismů v potravinách. Jedná se především o molekulárně diagnostické metody, v čele s polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Teoretická část práce byla následně doplněna částí experimentální, v níž se autor zaměřil na praktickou ukázku využití metody PCR pro identifikaci probiotických bakterií v komplexním probiotickém výrobku (doplněk stravy s obsahem probiotik). Vypracováním především teoretické části bakalářské práce student prokázal samostatnost a orientaci v dané problematice, zejména při studiu literárních zdrojů ve formě odborných článků a monografií, jak v českém, tak i anglickém jazyce. Získané poznatky poté vhodně aplikoval při řešení praktické části práce. Lze říci, že všechny cíle uvedené v zadání bakalářské práce byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Předložená bakalářská práce je zaměřená na identifikaci probiotických bakterií v potravinových doplňcích stravy. Jako komplexní matrice byl autorem zvolen výrobek Linex forte (výrobce Lek Pharmaceuticals d.d.). Práce je přehledně členěná a srozumitelně napsána. Celkový počet stran plně splňuje doporučený rozsah práce. Bakalářská práce splňuje obsahové i formální nároky kladené na závěrečné práce. Autor využil celkem 33 literárních zdrojů. Malou připomínku mám k citaci číslo 23, citace je neúplná, chybí internetový odkaz. Dále jsou v textu práce citovány skripta autorů Španová a Rittich z roku 2010, avšak v seznamu literatury je uveden rok 2008. V teoretické části práce je velmi pěkně pojednáno o metodě PCR a jejich modifikacích. V teoretickém úvodu bych vytkla pouze nesjednocené označení tabulek, konkrétně tabulka číslo 3. Metodická část byla přehledně zpracována. Pouze v kapitole materiál chybí výpis bakteriálních kmenů použitých pro pozitivní kontroly. Dále v práci není uvedená koncentrace magnetických nosičů, se kterými bylo pracováno. Z uvedených výsledků vyplývá, že si student v dostatečné míře osvojil práci s analýzou potravinových doplňků stravy pomocí molekulárně diagnostické metody PCR. I přes výše uvedené nedostatky doporučuji tuto bakalářskou práci k obhajobě. Dotazy: V textu práce uvádíte, že nisin je doposud jediným bakteriocinem používaným v potravinářském průmyslu (str. 13). Literární odkaz je z roku 2000, používají se v současné době i jiné bakteriociny? V práci se několikrát opakuje (str. 29,31,32,33,34) nepřesné označení běhu na elektroforetickém gelu. Slovo běh je nesprávně zaměněno za označení band. Mohl byste tento slangový výraz vysvětlit?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C |
eVSKP id 89685