CESNAK, F. Identifikace probiotických bakterií v komplexních matricích potravin a potravinových doplňků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

Cílem předkládané práce bylo vypracování literární rešerše shrnující aktuální informace o probiotických mikroorganismech využívaných v potravinářství a nárocích, které jsou na ně v této souvislosti kladeny. Zároveň byla pozornost věnována metodám, které jsou v současné době nejčastěji využívány k identifikaci tohoto typu mikroorganismů v potravinách. Jedná se především o molekulárně diagnostické metody, v čele s polymerázovou řetězovou reakcí (PCR). Teoretická část práce byla následně doplněna částí experimentální, v níž se autor zaměřil na praktickou ukázku využití metody PCR pro identifikaci probiotických bakterií v komplexním probiotickém výrobku (doplněk stravy s obsahem probiotik). Vypracováním především teoretické části bakalářské práce student prokázal samostatnost a orientaci v dané problematice, zejména při studiu literárních zdrojů ve formě odborných článků a monografií, jak v českém, tak i anglickém jazyce. Získané poznatky poté vhodně aplikoval při řešení praktické části práce. Lze říci, že všechny cíle uvedené v zadání bakalářské práce byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Konečná, Jana

Předložená bakalářská práce je zaměřená na identifikaci probiotických bakterií v potravinových doplňcích stravy. Jako komplexní matrice byl autorem zvolen výrobek Linex forte (výrobce Lek Pharmaceuticals d.d.). Práce je přehledně členěná a srozumitelně napsána. Celkový počet stran plně splňuje doporučený rozsah práce. Bakalářská práce splňuje obsahové i formální nároky kladené na závěrečné práce. Autor využil celkem 33 literárních zdrojů. Malou připomínku mám k citaci číslo 23, citace je neúplná, chybí internetový odkaz. Dále jsou v textu práce citovány skripta autorů Španová a Rittich z roku 2010, avšak v seznamu literatury je uveden rok 2008. V teoretické části práce je velmi pěkně pojednáno o metodě PCR a jejich modifikacích. V teoretickém úvodu bych vytkla pouze nesjednocené označení tabulek, konkrétně tabulka číslo 3. Metodická část byla přehledně zpracována. Pouze v kapitole materiál chybí výpis bakteriálních kmenů použitých pro pozitivní kontroly. Dále v práci není uvedená koncentrace magnetických nosičů, se kterými bylo pracováno. Z uvedených výsledků vyplývá, že si student v dostatečné míře osvojil práci s analýzou potravinových doplňků stravy pomocí molekulárně diagnostické metody PCR. I přes výše uvedené nedostatky doporučuji tuto bakalářskou práci k obhajobě. Dotazy: V textu práce uvádíte, že nisin je doposud jediným bakteriocinem používaným v potravinářském průmyslu (str. 13). Literární odkaz je z roku 2000, používají se v současné době i jiné bakteriociny? V práci se několikrát opakuje (str. 29,31,32,33,34) nepřesné označení běhu na elektroforetickém gelu. Slovo běh je nesprávně zaměněno za označení band. Mohl byste tento slangový výraz vysvětlit?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 89685