PIŠKULOVÁ, L. Vláknina v potravinách a možnosti jejího stanovení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Studentka Lenka Piškulová splnila požadavky zadání k této práci, která se věnovala rešeršnímu shrnutí poznatků o vláknině a otestování metodiky, kterou bylo možné zrealizovat v našich laboratořích. Dle svých možností zpracovala zjištěné poznatky a provedla analýzy zvolených matric pečiva. Pracovala zodpovědně a se snahou zdárně práci dokpončit. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Předložená práce má 43 stran textu a 4 strany příloh. Její nejsilnější stránkou je experimentální část, nejslabší stránkou je logické členění práce. Čtenář má značné potíže orientovat se v textu, který je mnohdy chaotický a v některých odstavcích či dokonce kapitolách není vůbec uvedeno, jak souvisejí s vlákninou. Abstrakt je indikativní, ale příliš nevýrazný a stručný. Závěr má strukturu indikativního abstraktu a neobsahuje shrnutí nejdůležitějších výsledků práce. V seznamu použitých zdrojů jsou nejednotně uvedena křestní jména autorů. Konkrétní připomínky s. 8: Kap.2.1.1 Definice pojmu vláknina Kapitola uvádí několik definic vlákniny, avšak postrádá logické členění, některé věty a odstavce jsou zde uvedeny zbytečně a ztěžují čtenáři orientaci. s. 9: Kap. 2.1.2 Klasifikace stavebních složek vlákniny Opět postrádá logické členění, platí totéž, co bylo napsáno o kapitole 2.1.1. s. 10 - 17: Vosky, kolagen a chondroitinsulfáty nepatří mezi složky vlákniny. s. 19: Kap. 2.2.1 Výskyt vlákniny nepatří do kapitoly vliv vlákniny na zdraví. s. 21: V kap. 2.2.4 Glykemický index je souvislost s vlákninou zmíněna pouze letmo v poslední větě. s. 22: V kap. 2.2.5.1 Gastrointestinální absorpce a trávicí procesy není vláknina zmíněna vůbec. s. 26 - 2. odst.: Divertikly (výchlipky stěny dutého orgánu) fyziologicky nejsou přítomny, jsou jevem patologickým. Z formulace na s. 26 - 2. odst. získá čtenář dojem, že se jedná o fyziologický jev, který vzniká při průchodu potravy střevem. s. 30 - 3. odst.: Správně má být uvedeno „Metoda in vitro...“ s. 31 - 4. odst.: Autorka chybně ztotožňuje pojmy „ve vodě rozpustná“ a „dietní vláknina“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 84265