KAPITON, U. Srovnání vlastností aroniových pomazánek různého původu, složení a různé technologie výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Posluchačka Bc. Uljana Kapiton se tematice zpracování plodů aronie (Aronia melanocarpa) věnuje v podstatě po celou dobu svého studia na FCH VUT. V bakalářské práci připravovala extrakt z výlisků aronie. Jako náplň své práce diplomové navrhla porovnat vlastnosti ovocné pomazánky vyrobené z aronie novou technologií tzv. hydrotermodynamického zpracování (HTD) s pomazánkami vyráběnými tradičně. Kromě pomazánky vyrobené HTD technologií si zajistila sadu aroniových pomazánek českých i zahraničních. Jejím úkolem bylo senzoricky zhodnotit uvedené aroniové pomazánky a jejich organoleptické charakteristky potom doplnit o stanovení vybraných chemických vlastností. Studium informačních zdrojů zahájila již v předcházejícím akademickém roce. Tematiku, kterou si zvolila, zpracovávala samostatně a s přehledem. Do teoretické části uvedla potřebné výchozí informace a zpracovala je velmi pečlivě. Praktickou činnost v laboratoři zahájila rovněž s předstihem. Jednotlivé experimenty si plánovala sama a tak, aby zbytečně neblokovala místo v laboratoři jiným studentům. V laboratoři se rychle zapracovala a bezchybně zvládala všechny potřebné úkony přípravy vzorků i samotných analýz. Pracovala vždy systematicky a intenzívně, získaná data ihned zpracovávala. Na základě výše uvedeného hodnotím diplomovou práci Bc. Ulyany Kapiton celkovou známkou "VÝBORNĚ – A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená diplomová práce splnila z větší části požadavky zadání. Teoretická část je napsána velmi zdařile, je logicky členěná a obsahuje obdivuhodně málo jazykových chyb. Kvalita zpracování výsledků je průměrná, orientaci čtenáře ztěžuje skutečnost, že v některých grafech jsou vzorky uváděny pod kódy, které jim byly přiřazeny při senzorickém hodnocení. Rovněž není uvedeno, co znamenají chybové úsečky, a tedy obecněji, jakých statistických metod bylo použito při zpracování výsledků. Vážnější připomínky mám ke stanovení anthokyanů a fenolických látek. Zjištěný obsah anthokyanů leží zcela mimo rozmezí, které udává literatura (autorka uvádí, že obsah anthokyanů v aronii se pohybuje v rozmezí 0,2 až 0,4 g/kg, naměřené hodnoty jsou 2–100krát větší). Závažnější ovšem je, že vypočítané hodnoty obsahu anthokyanů neodpovídají naměřeným hodnotám absorbance. U fenolických látek autorka v teoretické části uvádí obsah 39–79 g/kg, zatímco v diskusi 7–12 g/kg. V této práci bylo naměřeno 2–16 g/kg, což pěkně odpovídá údaji z diskuse, ale vypočítané hodnoty obsahu fenolických látek opět neodpovídají naměřeným hodnotám absorbance. Výsledky jsou skromně diskutovány. V závěru diplomantka vcelku nešťastně používá hledisko největší – nejmenší. Mnohem ilustrativnější by bylo jednoduše uvést rozmezí naměřených veličin. V práci bylo použito a správně citováno 41 literárních zdrojů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | D | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 113266