TOBOLKOVÁ, B. Vývoj vybraných doplňků stravy - klimakterium [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Diplomantka řešila zajímavou a aktuální problematiku vývoje doplňků stravy v těsné návaznosti na požadavky praxe. Velice dobře zvládla metodiku experimentální práce. Po celou dobu pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu dosavadního studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala s poznatky z původní vědecké literatury i aktuálních legislativních norem.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka se ve své práci zabývala vývojem doplňku stravy na klimaktericné potíže. Po formální stránce je práce zpracována na dobré úrovni s minimem překlepů (str. 4 metoda dle Bertranda, nikoli Bertrada) na 86 stránkách. Všechny body zadání byly splněny, oceňuji přehledné zpracování jak teporetické tak i praktické části práce včetně řady tabulek a grafů a praktického výstupu v podobě 3 typů doplňků stravy . Ke zpracování práce bylo použito 137 literárnách zdrojů z nichž 40% je z internetu. K práci mám následující připomínky: V teoretické části textu se objevují nepřesné informace např.: str. 37- Resveratrolu se přisuzují....kardiovaskulární účinky. (jaké není uvedeno) str. 41 - lékořice lysá-V kořenech obsažený glycyrizin stimuluje nadledvinky k tvorbě určitých hormonů ( autorka neuvádí, o které se jedná ) str.43 Omega- 3 a omega-6 mastné kyseliny - správně by mělo být nenasycené mastné kyseliny , ....Tyto kyseliny snižují riziko.....a pomáhají u některých kožních onemocnění ( v podstatě nic neříkající informace) Takovét informace se dost často objevují v souvislosti s popisem účinků mnohých doplňků stravy , ale odborný text by měl obsahovat jasně formulované a klinicky doložené účinky. V praktické části mám připomínku k formulaci na str.68 U vnitřních standardů byly proměřeny kalibrační roztoky.... Vyše uvedené připomínky nesniřuje úroveń práce, a proto ji navrhuji hodnotit výborně A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 16468