BRLÍKOVÁ, E. Vliv přídavku tuzemských vín při výrobě vinných klobás [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Úkolem Elišky Brlíkové byla výroba vinných klobás s různým přídavkem moravských vín a jejich senzorické hodnocení. Studentka v teoretické části popisuje historii, složení a technologický postup výroby vinných klobás. Dále se věnuje popisu odrůd moravských vín a jejich charakterizaci pomocí analytických metod a popisu senzorické analýzy. Studentka pracovala odpovědně a dobře se orientovala v příslušné problematice. Během práce aktivně využívala konzultace a aktivně přistupovala k senzorické analýze klobás a k analýzám vzorků vín. Získaná data velmi dobře statisticky zpracovala a výsledky se snažila vyhodnotit v diskuzi a v závěrech diplomové práce. Splnila požadavky zadání diplomové práce. Menší pozornost věnovala výběru, studiu a zpracování odborné literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky studentky Bc. E. Brlíkové známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Svoboda, Zdeněk

Předložená diplomová práce je zaměřena na velmi zajímavé téma - vliv přídavku tuzemských vín při výrobě vinných klobás. Diplomová práce v rozsahu 55 stran je napsána přehledně s dobrou úpravou.Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, praktickou část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část popisuje základy masné technologie, charakteristiku vinncých klobás a révovoých vín využitelných k jejich výrobě. Dále jsou zde popsány některé analytické metody a základy senzorické analýzy potravin. Praktická část obsahuje postupy přípravy jednotlivých variant vinných klobás a postup jejich senzorického hodnocení. Dále jsou v této části popsány chemické analýzy použitých vín a vyrobených vinných klobás a to nad rámec zadání diplomové práce. V kapitole Výsledky a diskuze jsou přehledně popsány a komentovány výsledky senzorické analýzy vyrobených vinných klobás. Výsledky statistického zpracování senzorické analýzy jsou přehledné a jasně formulovány. Nad rámec zadání diplomové práce jseou uvedeny výsledky chemických analýzy použitých vín a vyrobených vinných klobás avšak bez diskuze těchto výsledků. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně. Práce obsahuje celkem 33 citací, převážná část představují odborné monografie. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 130768