VAVERKA, J. Studie proveditelnosti svařování pro nerezový dílec „guide rail“ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Předložená práce s názvem "Studie proveditelnosti svařování pro nerezový dílec „Guide Rail“ " se zabývá možným (proveditelností) robotizovaným svařováním tohoto dílce ve spolupracující firmě, hlavně pro potřeby výroby a svařování podle nadnárodních drážních předpisů a norem. Hlavním cílem bylo svařit a otestovat svařený dílec na robotech (porovnat stávající ruční svařování s možností robotizace) a k tomu navrhnout vhodnou technologii svařování, robotizované pracoviště a upínací přípravky pro zvolený dílec. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru zadání, popisu stávajícího postupu výroby „Guide Railu“ = vodící kolejnice, je v teoretické části popsána robotizace svařování, včetně vhodné metody svařování, konkrétního robotizovaného pracoviště – robotizované buňky s ochrannými prvky a popis nutných zkoušek pro vyhodnocení kvality provedených svarů podle norem a zvyklostí spolupracující firmy. V experimentální části následuje popis případně modernizovaného robotizovaného pracoviště, parametrů svařování dílce na robotech i ručního svařování, vizuální kontroly provedených svarů, rozřezání vzorků pro hodnocení makrostruktury. V závěru této kapitoly je psáno stručné shrnutí a doporučení, který vzorek (postup) svařování na robotech je výhodnější a proč. Poslední kapitola práce je věnována návrhu přípravku pro svařování vodící kolejnice. Konkrétně svařování na popsaném robotizovaném pracovišti, včetně technickoekonomického zhodnocení investic do přípravku. Následuje částečné (vzhledem k poskytnutým datům) technickoekonomické zhodnocení, porovnání výroby ručním svařováním (doposud) a nově modernizovaným robotizovaným svařováním. Vše podstatné je řečeno závěrem. V práci jsem neobjevil žádné formální nedostatky. Musím vyzdvihnout autorův zájem o danou problematiku. Účastnil se (v této nelehké době) osobně rovněž svařování dílce u dodavatele robota a veškerých praktických experimentů na škole i ve spolupracující firmě. Autor sám navrhl svařovací přípravek (včetně výkresů v příloze) s vhodností pro spolupracující firmu, dílec s ohledem na zvýšení produktivity dané výroby. Ze spolupracující firmy bylo před dokončením práce připomínkováno, upřesnění formulace některých interních směrnic a drážních norem, včetně připomínky statického výpočtu (zohlednění deformací a pnutí ze svařování) přípravku. Tyto připomínky byly (mimo statického propočtu z důvodu nedostatku času) autorem zapracovány. Práce hodnocena spolupracující firmou jako kvalitně zpracovaná s jasným závěrem. Věřím, že spolupracující firmě pomůže zpracování této práce, se rozhodnout do dané robotizace (nejen pro tento řešený díl) investovat. Za mě jako vedoucího, i spolupracující firmu je práce zpracována na vysoké odborné i praktické úrovni a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mrňa, Libor

Předložená práce s názvem Studie proveditelnosti svařování pro nerezový dílec „guide rail“ se zabývá problematikou technologie výroby zadaného dílce a možnosti mechanizace svařování. Cílem této práce je návrh vhodné technologie pro robotizované svařování daného dílce, provedení experimentálních svarů a jejich vyhodnocení. Práce je rozdělena do 5 kapitol. Po úvodním rozboru následuje teoretická rešerše možného využití svařovacích technologií MAG, dále je stručně popsána problematika možností robotizace svařovacího procesu. Následuje experimentální část, ve které byly svařeny různými postupy tři experimentální svařence a tyto byly následně vyhodnoceny z hlediska geometrie a svarových vad a časů svařování a broušení. Poslední kapitolou experimentální části je návrh svařovacího přípravku. Následuje poměrně podrobné technicko - ekonomické vyhodnocení a krátký závěr s výrokem doporučujícím vhodnou svařovací technologie včetně odůvodnění i z hlediska ekonomiky. Konstatuji, že stanovené cíle práce lze považovat za splněné. Po formální stránce vytýkám, že na makrofotografiích jednotlivých svarů (obr. 66, 67, 70, 71, 72, 74, 75, 76) nejsou graficky znázorněny měřené rozměry uváděné v textu. Pro lepší porovnání svarů by bylo dobré makrofotografie ze všech tří testů uvést vedle sebe. Stejně tak by byla vhodná i srovnávací tabulka jednotlivých měřených rozměrů (s uvedenými mezními hodnotami). Při hodnocení vad není nutné uvádět, které vady se nevyskytují. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132171