CHADIMOVÁ, M. Studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metchnikowia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Cílem předložené bakalářské práce Markéty Chadimové bylo studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metschnikowia. Teoretická část práce pojednává o kvasinkových producentech významných lipidických látek, jejich průmyslovém využití a možnostech ovlivnění produkce lipidů pomocí fyzikálních stresových faktorů. Literární rešerše přehledně popisuje danou tématiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá optimalizací kultivačních podmínek pro dosažení nejvyšších produkcí sledovaných látek - konkrétně lipidů, s využitím teplotních režimů a odpadních substrátů. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říci, že Markéta Chadimová využívala řadu konzultací, přistupovala k práci zodpovědně, s potřebným přehledem, tvůrčím přístupem. Mohu konstatovat, že s prací studentky jsem byla velmi spokojena. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce studentky Markéty Chadimové se zabývá studiem produkčních vlastností kvasinek rodu Metschnikowia. Cílem této práce byla řízená mikrobiální produkce lipidických látek kvasinkami kultivovanými za různých teplotních režimů a s využitím odpadních substrátů potravinářského průmyslu. Získanou biomasu následně zanalyzovat a stanovit profil produkovaných mastných kyselin. Práce je rozdělena do 9 kapitol o 90 stranách (60 stran bez příloh). V přehledné seřazené teoretické části studentka čtenáře seznamuje s popisem studovaných mikroorganismů kvasinek, jejich morfologii, rozmnožování a charakteristiku růstu. Dále teoretická část obsahuje popis různých typů kultivací a detailní popis lipidů, jejich struktury a metabolismu uvnitř buněk kvasinek. V poslední části se studentka zabývá popisem studovaných kvasinek rodu Metschnikowia a krátkému popisu zvolených odpadních substrátů. Zde musím autorce vytknout absenci kapitoly o kávovém odpadu, který je poprvé zmíněn až v experimentální práci v kapitole 4.2.2 a to pouze ve formě odkazu na jinou práci. Dále bych ocenil, kdyby autorka do práce zakomponovala stanovení profilu mastných kyselin použitého odpadního tuku a více okomentovala vliv tohoto substrátu na složení mastných kyselin v triacylglycerolech produkovaných kvasinkou. Zda nedochází k asimilaci jednotlivých typů mastných kyselin apod. V experimentální práci autorka přehledně popisuje všechny metody a postupy použité v této práci. Ve výsledkové části autorka přehledně popisuje veškerá naměřená data. První část výsledků detailně popisuje růstové charakteristiky vybraných kmenů kvasinek při různých teplotách na médiu s glukózou jako zdrojem uhlíku. V druhé části poté výsledková část obsahuje přehledně zpracovaná data z kultivací na zvolených odpadních substrátech. Z prezentovaných výsledků práce je vidět, že studentka Markéta Chadimová musela zvládnout řadu náročných technik kultivačních i analytických. Dále také řadu časově náročných experimentů v případě stanovování růstových charakteristik jednotlivých kmenů. V práci bylo nalezeno několik překlepů a chyb (např. kyselina heptadekánová kap. 4.1.1.2), které však nijak nesnižují hodnotu této práce. Závěrem mohu říci, že i přes některé mé výhrady v teoretické části práce, studentka splnila nadstandardně zadání bakalářské práce a všechny cíle. Práci proto hodnotím stupněm A, a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A |
eVSKP id 123947