CHADIMOVÁ, M. Studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metchnikowia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené bakalářské práce Markéty Chadimové bylo studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metschnikowia. Teoretická část práce pojednává o kvasinkových producentech významných lipidických látek, jejich průmyslovém využití a možnostech ovlivnění produkce lipidů pomocí fyzikálních stresových faktorů. Literární rešerše přehledně popisuje danou tématiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá optimalizací kultivačních podmínek pro dosažení nejvyšších produkcí sledovaných látek - konkrétně lipidů, s využitím teplotních režimů a odpadních substrátů. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci. Studentka musela v průběhu řešení bakalářské práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říci, že Markéta Chadimová využívala řadu konzultací, přistupovala k práci zodpovědně, s potřebným přehledem, tvůrčím přístupem. Mohu konstatovat, že s prací studentky jsem byla velmi spokojena. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Markéty Chadimové se zabývá studiem produkčních vlastností kvasinek rodu Metschnikowia. Cílem této práce byla řízená mikrobiální produkce lipidických látek kvasinkami kultivovanými za různých teplotních režimů a s využitím odpadních substrátů potravinářského průmyslu. Získanou biomasu následně zanalyzovat a stanovit profil produkovaných mastných kyselin. Práce je rozdělena do 9 kapitol o 90 stranách (60 stran bez příloh). V přehledné seřazené teoretické části studentka čtenáře seznamuje s popisem studovaných mikroorganismů kvasinek, jejich morfologii, rozmnožování a charakteristiku růstu. Dále teoretická část obsahuje popis různých typů kultivací a detailní popis lipidů, jejich struktury a metabolismu uvnitř buněk kvasinek. V poslední části se studentka zabývá popisem studovaných kvasinek rodu Metschnikowia a krátkému popisu zvolených odpadních substrátů. Zde musím autorce vytknout absenci kapitoly o kávovém odpadu, který je poprvé zmíněn až v experimentální práci v kapitole 4.2.2 a to pouze ve formě odkazu na jinou práci. Dále bych ocenil, kdyby autorka do práce zakomponovala stanovení profilu mastných kyselin použitého odpadního tuku a více okomentovala vliv tohoto substrátu na složení mastných kyselin v triacylglycerolech produkovaných kvasinkou. Zda nedochází k asimilaci jednotlivých typů mastných kyselin apod. V experimentální práci autorka přehledně popisuje všechny metody a postupy použité v této práci. Ve výsledkové části autorka přehledně popisuje veškerá naměřená data. První část výsledků detailně popisuje růstové charakteristiky vybraných kmenů kvasinek při různých teplotách na médiu s glukózou jako zdrojem uhlíku. V druhé části poté výsledková část obsahuje přehledně zpracovaná data z kultivací na zvolených odpadních substrátech. Z prezentovaných výsledků práce je vidět, že studentka Markéta Chadimová musela zvládnout řadu náročných technik kultivačních i analytických. Dále také řadu časově náročných experimentů v případě stanovování růstových charakteristik jednotlivých kmenů. V práci bylo nalezeno několik překlepů a chyb (např. kyselina heptadekánová kap. 4.1.1.2), které však nijak nesnižují hodnotu této práce. Závěrem mohu říci, že i přes některé mé výhrady v teoretické části práce, studentka splnila nadstandardně zadání bakalářské práce a všechny cíle. Práci proto hodnotím stupněm A, a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123947