HOLLÁ, T. Termofilní mikroorganismy jako producenti PHA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Tereza Hollá se ve své bakalářské práci věnovala studiu Chelatococcus thermostellatus jakožto bakteriálního producenta PHA. K experimentální práci přistupovala aktivně, během realizace své bakalářské práce si osvojila všechny potřebné laboratorní dovednosti a návyky. Výsledky dosažené v rámci práce jsou zajímavé a představují základ pro navazující studie. Nicméně je nutné zmínit pasivitu studentky v oblasti konzultací výsledků a také nedodržování interních termínů. Rezervy spatřuji také v oblasti práce s literaturou a při samotném vypracování odborného textu, presentaci výsledků a formulaci závěrů. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Müllerová, Lucie

Bc. Tereza Hollá předložila k posouzení rozsáhlou bakalářskou práci zabývající se termofilními mikroorganismy jako producenty PHA. Jako hlavní metoda byla zvolena PCR a jako doplňková GC-FID. V teoretické části je dostatečně popsán současný stav a teoretické minimum pro pochopení této práce jak z hlediska porozumění termínům a termofilním mikroorganismům, tak i technik, kterých bylo využíváno. Samotné výsledky práce byly zpracovány na dostatečné úrovni, která svědčí o osvojení a porozumění technik a práce s mikroorganismem Chelatococcus thermostellatus. Předložená práce je velmi zajímavá a lze ji jistě využít k dalšímu zkoumání vybraného mikroorganismu jakožto producenta PHA. Práce obsahuje pár drobností, jako ne zcela přehledné tabulky. V obr. 7 – Gelová elektroforéza není neodborníkům PCR technik zcela jasné vizuální rozdělení zón a jejich velikostí v bp. Dále bych doporučila fotografovat bakteriální kultury na černém pozadí, z obr. 8 nelze dostatečně rozlišit rozdíly v růstu kultur. Existují také jisté rezervy ve zpracování odborného textu. Tato práce má velmi dobrou úroveň a proto navrhuji hodnocení práce stupněm velmi dobře B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 113532