HOLLÁ, T. Termofilní mikroorganismy jako producenti PHA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Studentka Tereza Hollá se ve své bakalářské práci věnovala studiu Chelatococcus thermostellatus jakožto bakteriálního producenta PHA. K experimentální práci přistupovala aktivně, během realizace své bakalářské práce si osvojila všechny potřebné laboratorní dovednosti a návyky. Výsledky dosažené v rámci práce jsou zajímavé a představují základ pro navazující studie. Nicméně je nutné zmínit pasivitu studentky v oblasti konzultací výsledků a také nedodržování interních termínů. Rezervy spatřuji také v oblasti práce s literaturou a při samotném vypracování odborného textu, presentaci výsledků a formulaci závěrů. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou C.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Bc. Tereza Hollá předložila k posouzení rozsáhlou bakalářskou práci zabývající se termofilními mikroorganismy jako producenty PHA. Jako hlavní metoda byla zvolena PCR a jako doplňková GC-FID. V teoretické části je dostatečně popsán současný stav a teoretické minimum pro pochopení této práce jak z hlediska porozumění termínům a termofilním mikroorganismům, tak i technik, kterých bylo využíváno. Samotné výsledky práce byly zpracovány na dostatečné úrovni, která svědčí o osvojení a porozumění technik a práce s mikroorganismem Chelatococcus thermostellatus. Předložená práce je velmi zajímavá a lze ji jistě využít k dalšímu zkoumání vybraného mikroorganismu jakožto producenta PHA. Práce obsahuje pár drobností, jako ne zcela přehledné tabulky. V obr. 7 – Gelová elektroforéza není neodborníkům PCR technik zcela jasné vizuální rozdělení zón a jejich velikostí v bp. Dále bych doporučila fotografovat bakteriální kultury na černém pozadí, z obr. 8 nelze dostatečně rozlišit rozdíly v růstu kultur. Existují také jisté rezervy ve zpracování odborného textu. Tato práce má velmi dobrou úroveň a proto navrhuji hodnocení práce stupněm velmi dobře B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 113532