BOHUNSKÁ, M. Využití mikrokalorimetrických metod při studiu protektivních účinků chemických chaperonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Krouská, Jitka

Miroslava Bohunská se věnovala ve své práci stanovení denaturační teploty enzymu lysozymu a sledování vlivu chemických chaperonů na tuto denaturační teplotu. Studentka kvalitně zpracovala literární rešerši a z té se inspirovala pro realizaci vlastních experimentů. Je třeba zmínit, že v rámci experimentální práce studentka provedla poměrně velké množství pilotních a optimalizačních experimentů, které byly časově náročné a které často nevedly k uspokojivým a prezentovatelným výsledkům, a proto nejsou v předložené práci uvedeny – bylo třeba najít vhodné podmínky pro provedení experimentů (zvolit správné koncentrace interagujících látek, teplotní rozsah měření, rychlost ohřevu při měření vzorků atd.). Postupem času se však podařilo dosáhnout vhodných parametrů pro realizaci naplánovaných experimentů. Právě výše zmíněné nastavitelné parametry měření dávají další prostor pro rozšíření a navazující experimentální činnost. Musím konstatovat, že Miroslava Bohunská po celou dobu zpracovávání bakalářské práce pracovala samostatně a prokázala pečlivost a pracovitost nejen při práci s odbornou literaturou, ale i při experimentální činnosti v laboratoři (pracovala na nově pořízeném přístroji) i při samotném měření a zpracování výsledků. I přes poměrně nízkou četnost konzultací se studentce podařilo získaná surová data správně zpracovat a diskutovat. Výsledky její práce jsou solidním základem pro navazující experimentální činnost tohoto pracoviště. S prací Miroslavy Bohunské jsem byla spokojena a doporučuji její práci k obhajobě s hodnocením „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pekař, Miloslav

Bakalářská práce se zabývá „rozjetím“ nové instrumentální techniky na školicím pracovišti a průzkumem, jak ji využívat ke studiu ochranných účinků zmíněných v názvu práce. Jde o rozsáhlou problematiku, ale studentka dokázala vyhmátnout výsek, který je v rámci bakalářské práce zvládnutelný, a věnovat se tomuto svému výběru na patřičné úrovni. To platí pro teoretickou i praktickou část práce. V té první stručně, ale adekvátně popsala proteiny a chaperony – obecně i ty konkrétní, které v práci používala – a principy (DSC) kalorimetrie. Část věnovaná historii kalorimetrie pak sice čítá jen něco přes dva řádky, ale oceňuji, že se vůbec o nějakou historii související s její prací zajímala. Kapitola věnovaná „vědecké“ rešerši je na bakalářskou úroveň velmi slušná. Celkově je práce psána úsporným, ale čtivým slohem, čtenář nemá problémy s porozuměním. Pochopitelně je co vytknout, nejde však o nedostatky fatální, ale přirozené jevy učednických let. Několik příkladů. Odkazy na literární zdroje jsou často uváděny až na konci příslušejícího odstavce nebo dokonce až několikátého odstavce. Sousloví „hydrofobní náplast“ (str. 12) není v češtině šťastné, přeložit lze asi jako hydrofobní oblast, (pod)struktura, plocha či ploška. Popisek obr. 6 na str. 16 nemá obsahovat „sodium“, ale prostě sodného, na téže straně jsou další nedobré formulace „kompatibilní solut“ či „akumuluje teplotní posun“ (tohle jsou tedy výjimky ze čtenářské srozumitelnosti). Při jmenném odkazování se na literární zdroje se uvádí jen příjmení prvého autora (a dovětek a spol., et al.; část 4). Chce to držet jednotnou symboliku – např. buď jen „l“, nebo jen „dm3“. Na str. 26 text kolem obr. 12 operuje s hmotnostní i molární koncentrací, popisek osy obrázku uvádí jen moly... U některých položek v seznamu literatury chybí název zdroje (časopisu). Nenašel jsem informace o opakování měření a tím pádem ani o reprodukovatelnosti uváděných křivek či číselných údajů. Chemické vzorce na obrázcích jsou sice jaksi přerostlé, ale zase můj zrak nemá vůbec problémy s jejich luštěním. Cíle práce byly naplněny, studentka prokázala schopnost orientovat se v poměrně složité chemické problematice i předpoklady pro samostatnou práci v chemické laboratoři; umí zhodnotit a prezentovat výsledky měření, sepsat technický text. Položila základy pro další využívání DSC mikrokalorimetrie na školicím pracovišti. Doporučuji práci přijmout k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113571