SEJKORA, M. Řízení destilačního procesu v lihovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Diplomant Martin Sejkora se věnoval identifikaci a řízení destilačního procesu pří výrobě ginu. Zadání lze po teoretické stránce považovat za méně náročné, avšak bylo velmi náročné po časové stránce. Diplomant si optimálně rozvrhl svoji práci na celou dobu řešení dané problematiky, pracoval soustavně, samostatně a svědomitě. Dle vlastního uvážení probíhaly pravidelné online konzultace, na kterých byl vždy připravený. Musím vyzdvihnout aktivní přístup při komunikaci s technologem procesu, která nebyla vždy jednoduchá. K formální úpravě diplomové práce nemám výhrady. Navržený algoritmus řízení včetně vizualizace procesu je úspěšně nasazen v praxi a vyhověl požadavkům technologa. Při vypracování diplomové práce diplomant, dle mého názoru, prokázal výborné inženýrské schopnosti. Navrhuji hodnocení A 92.
Členění předložené práce odpovídá jednotlivým bodům zadání a rozsah jednotlivých částí je přiměřený. Úvodní teoretická část se zabývá procesem výroby destilátů, který je zde značně zjednodušen, ale vše podstatné je popsáno. Je zaměřena na ovocné destiláty, neškodilo by malé rozšíření o specifika výroby obilných pálenek. Další – praktická - část se věnuje popisu konkrétní destilační kolony a použité instrumentace. Dále se věnuje procesu identifikace a regulace soustavy. Použité metody jsou vhodné, a zvolený řád modelu soustavy přiměřený. Student se musel vyrovnat s řadou nepříjemných jevů – nepřesná měření, dominantní nelinearity a dopravní zpoždění. Student tyto problémy vesměs identifikuje a poměrně úspěšně je kompenzuje. Nicméně to vše se projevuje zejména na kmitavém průběhu regulovaných veličin, nicméně v intervalu stanovené procesní potřeby. Zde by zřejmě pomohlo lepší umístění teplotního čidla chladiče a použití předehřáté vody pro chlazení deflegmátoru. Také pracovní rozsah servoventilů v oblasti pouhých několika procent otevření přináší velmi problematickou nelineární odezvu. Rád bych vyzdvihnul návrh vlastního způsobu průběžného měření lihovitosti pomocí senzoru vzdálenosti. Řešení ilustruje celkový inovační a kreativní přístup studenta k problematice, což je spolu se schopností aplikace nastudované teorie podstata dobré inženýrské práce. Další část se věnuje tvorbě řídicího software a vizualizace procesu tato časově náročná část je zpracovaná výborně, bez výhrad. V závěru student nastiňuje možnosti dalšího vývoje, doplnil bych ještě možnost rozšíření o průtokoměr kondenzátu. Celkově je prezentační úroveň práce velmi dobrá, stejně jako její formální úprava a jazyková úroveň. Odborné znalosti studenta jsou na dostatečné úrovni, koncepce i rozsah práce jsou zvoleny dobře. Student pracoval s literaturou v přiměřeném rozsahu, práci lze označit za původní. Je třeba vzít v úvahu i to, že praktická část práce vyžadující opakovaní návštěvy technologie probíhala v období plného lockdownu a uzávěry okresů. Závěrem chci poděkovat občanům obce a Policii české republiky za to, že identifikaci a testování nastavení parametrů palírny a produkovaného ginu nevyhodnotila a nerozehnala jako nepovolené shromáždění a neznehodnotila tak práci diplomanta, který bez pochyb projevil inženýrské schopnosti a jehož práci doporučuji k obhajobě.
eVSKP id 134742