POTOČEK, P. Vaření piva v domácích podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.
Student Petr Potoček řešil svoji diplomovou práci, zaměřenou na vaření piva v domácích podmínkách, včetně energetického srovnání dvou způsobů vaření piva, samostatně a pečlivě. Splnil veškeré požadavky zadání a při řešení práce se plně řídil pokyny vedoucího práce. Dosažené výsledky práce jsou na výborné úrovni a lze je přímo využít v praxi v dané odborné oblasti. Z pohledu vedoucího práce proto hodnotím předloženou diplomovou práci známkou A/výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Bakalářská práce představuje zhodnocení procesu tradičního vaření piva na Ústavu procesního inženýrství s cílem aplikace na podmínky domácího vaření piva (domovarnictví). V práci jsou hodnoceny dva základní postupy vaření piva, a to infuzní a dekokční dvourmutový způsob vaření piva při spodním kvašení. Přínosem je nejen technologické vyhodnocení, ale především vyhodnocení energetické náročnosti a v neposlední řadě i ekonomická analýza výroba piva. Autor celkem dobře zpracoval teoretickou část výroby piva od přípravných procesů (šrotování sladu, sanitace zařízení) přes varní proces až po procesy kvašení a ležení piva. Srozumitelně jsou popsány oba způsoby výroby piva. Při stanovování receptů vaření piva se autor odkazuje především na určení množství surovin pro výrobu piva (slad a chmel) pomocí základních pivovarských výpočtů zpracovaných v elektronické formě. Při tvorbě receptu je mimo automatizovaného výpočtu nutné brát ohledy na mnohaleté zkušenosti vaření piva v pivovarech a zohlednit odzkoušené poměry množství surovin v závislosti na druhu a výstavu piva. Rovněž je nutné brát výsledky výzkumu v oboru pivovarnictví a další fakt, že každý větší pivovar je vybaven dobře vybavenou laboratoří. Velmi podrobně a kvalitně jsou popsány oba způsoby vaření piva v laboratoři ÚPI s vyhodnocením získaných dat. Dobrým příkladem je srovnání používaného zařízení při výrobě piva v laboratoři ÚPI se skutečným zařízením pivovaru. Jsou zde uvedeny široké možnosti použití dostupných komerčních zařízení pro domovarnictví. Autorův přínos je i v oblasti zpracování energetické a finanční náročnosti procesu vaření piva laboratorních podmínkách. Přínosem pro další výroby piva v laboratoři ÚPI je úvaha a nástin opatření pro vylepšení zařízení. Autor zcela výstižně popsal nedostatky současného způsobu vaření piva a nastínil možnosti jeho zefektivnění. Některá navržená opatření jsou hůře realizovatelná, např. propojení varných nádob (nedostatečné vyprázdnění, možnost ucpání), chlazení pomocí deskového výměníku (v řádu je nutná teplota chladicí vody pod 12°C). U scezovací nádoby je navržen nevhodný způsob odtoku sladiny (v případě ucpání armatur a potrubí pracnější uvolnění sladiny). Přes drobné nedostatky je práce na velmi dobré úrovni. Všechny stanovené cíle byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | B |
eVSKP id 149825