KAŇOVSKÁ, Z. Charakterizace švestkového oleje a jeho využití v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Předložená bakalářská práce studentky Zuzany Kaňovské se zabývá charakterizací švestkového oleje a jeho aplikacemi v kosmetickém průmyslu. Cílem této experimentální práce byla detailní analýza složení komerčního švestkové oleje vybranými analytickými technikami zaměřená především na obsah a vlastnosti lipidických látek v oleji přítomných. Navazující část bakalářské práce byla zaměřena na přípravu kosmetických přípravků s obsahem švestkového oleje a jeho následnou senzorickou analýzu. Studentka v průběhu celé práce vykazovala vysokou míru samostatnosti, ochoty učit se novým věcem a zejména iniciativu, kdy řadu doplňujících analýz a kosmetické využití navrhla studentka sama. Studentka v práci zvládla řadu analytických technik jako je kapalinová a plynová chromatografie, extrakce, titrace a zároveň i přípravu vybraných kosmetických přípravků. Práce je sepsána na velmi vysoké úrovni a poskytuje cenné výsledky o složení, obsahu bioaktivních látek a využití v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
V předložené bakalářské práci se Zuzana Kaňovská zabývala charakterizací švestkového oleje a jeho využitím v kosmetice. Teoretický text bakalářské práce představuje celkem přehlednou rešerši zaměřenou na vybrané téma, popisuje různé vybrané oleje a stanovení tukových charakteristik. Stručně jsou popsané i některé využité instrumentální metody, převážně chromatografie. Kosmetické testování a antimikrobiální stanovení v teorii chybí. V rámci experimentální části práce se studentka pokusila připravit kosmetický výrobek – tělové mléko, které bylo následně podrobeno testování. Tomuto procesu předcházela charakterizace samotného švestkového oleje. Stanovovala se tuková čísla, profil mastných kyselin, tokoferolů a fenolických látek. Olej byl podroben také antimikrobiálnímu stanovení. Z výsledkové části práce tedy plyne, že studentka musela prokázat jistou míru samostatnosti a plánovaní, protože bylo využito množství analytických instrumentálních metod. Získané data jsou zpracovány přehledně do tabulek nebo grafů. V rámci diskuse kladně hodnotím fakt, že se studentka pokoušela o formulaci vlastních závěrů s využitím řady odborné literatury a nezůstala jenom u prostého konstatování dosažených výsledků. Zadání práce bylo splněno, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou výborný (A)
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131348