FILIPČÍKOVÁ, M. Stanovení toxických a esenciálních prvků v rostlinných materiálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Diplomová práce Bc. Marcely Filipčíkové je velmi přehledně zpracována. Studentka prokázala, že dovede pracovat s odbornou knižní a časopiseckou literaturou a dokáže vybrat vhodné informace týkající se studované problematiky. Při řešení experimentální části práce postupovala studentka poměrně samostatně. Práce je také na dobré stylistické a grafické úrovni. Na základě posouzení diplomové práce mohu konstatovat, že autorka splnila vytyčené cíle. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně / A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
Náplní hodnocené diplomové práce je prvková analýza ovocných polotovarů používaných pro výrobu dětské výživy. Autorka sleduje obsah vybraných toxických, esenciálních a neesenciálních prvků metodou ICP-MS v dovážených i tuzemských ovocných produktech. Literární část práce je přehledně zpracována a obsahuje v odpovídající míře všechny potřebné výchozí informace pro navazující část experimentální. Praktická část představuje velké množství experimentů, jejichž výsledky jsou shrnuty do značného počtu tabulek a grafů. Za každou skupinou analyzovaných prvků následuje diskuze výsledků.. Malé nedostatky vidím pouze ve formální stránce této diplomové práce. Ty jsou však dány nepříliš velkou zkušeností autorky se psaním prací tohoto typu a proto mohou být příště snadno odstraněny: 1) Nečíslovat malé kapitolky, které jsou tvořeny jen jedním odstavcem (2 - 3 věty), např. 2.3.1.1 až 2.3.1.5 na str. 18. Nejedná se o normu, nýbrž o odbornou publikaci. 2) V experimentální části chybí bližší popis standardů (jaké a od kterých výrobců) a popis analyzovaných vzorků (označení vzorku, výrobce, země původu ...). Sem by měla patřit tabulka č. 47 na str. 81. 3) Poznámka pod tabulkami 31 - 33 a 35 - 43 se opakuje. Informace v ní uvedená náleží do kapitoly 3.3 popis přípravy vzorků. Domnívám se, že Marcela Filipčíková svou diplomovou prací dostatečně prezentovala předpoklady výborně se uplatnit jak v potravinářském průmyslu, tak i v jakékoli chemické laboratorní praxi.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 16415