BIELIK, A. Řízení robotu s modelářskými servomotory s využitím zpracování obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Huzlík, Rostislav

Student se v rámci své práce zabýval tvorbou zařízení pro řízení robotu s modelářskými servomotory s využitím zpracování obrazu. Student pracoval velice samostatně podle pokynů vedoucího práce se zájmem o téma, pravidelně se účastnil konzultací a splnil všechny body zadání. Výstupem práce je návrh a realizace řízení a systému pro zpracování obrazu pro detekci řídících veličin. Grafická a stylistická úroveň práce je ucházející. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Marada, Tomáš

Cílem předložené bakalářské práce byl návrh a realizace řídícího programu pro malého 6-osého robota s modelářskými servomotory. Řízení probíhá na platformě Arduino Due a pro zpracování obrazu je použita platforma HuskyLens. Co se obtížnosti týče, tak se jedná spíše o jednodušší úlohu s praktickou realizací programu. V první části práce se student věnuje rešerši ohledně servomotorů a zpracování obrazu. V rámci seznámení se s hardwarem, se zde nachází i podkapitola, která obsahuje technické specifikace a důvody pro použití konkrétního HW. V další části se zabývá tvorbou modelu pohybu robotické ruky a tvorbou programu pro rozhýbání robotické ruky. Také je zde podkapitola věnovaná návrhu a výrobě krabičky pro elektroniku za pomoci 3D tisku technologií FDM. Grafická a stylistická úroveň práce je slabá. Obrázky jsou většinou převzaty ze zahraničních zdrojů. Jsou v nízké kvalitě a také nedošlo k překladu anglických popisů na české. Popisu navrženého programu by měl předcházet vývojový diagram. Na straně 19 v kapitole 3 je uvedeno, že vznikl problém a že bude dále použito pouze čtyř serv namísto šesti. Nikde však není uvedeno o jaký problém se jednalo a proč byla použita pouze 4 osá robotická ruka namísto 6 osé jak bylo uvedeno v zadání práce. Cíle práce byly splněny a zadané téma lze považovat za splněné v požadovaném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 145595