MASÁR, M. Zpracování vybraných druhů jedlého hmyzu pro potravinářské účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Pan diplomant Martin Masár se věnoval vypracování své diplomové práce s plným nasazením po dobu delší než dva roky! S problematikou hmyzu, jako potenciálního alternativního zdroje bílkovin pro lidstvo, se seznámoval z dostupných lierárních pramenů jak z pohledu analytického složení vybraného hmyzu, tak z pohledu aktuální legislativy a současných možností uplatnění se na trhu s potavinářskými doplňky obsahujícími hmyzí složky. V rámci experimentální části práce se diplomant jak částečně seznámil s technologickými možnostmi zpracování hmyzu, tak analyticky v laboratoři prověřil dostupné vzorky hmyzí moučky na bázi cvrčka a dvou typů moučného červa. Chtěl bych v této souvislosti vyzvednout kooperační práci diplomanta při řešení své práce s renomovanými pracovišti, zabývajícími se v Brně analýzami potravin. Rád bych také zmínil testovací akci, ve které s pomocí doc. Vítové diplomant senzoricky testoval na vybraném vzorku studentů senzorické vnímání vybraných hmyzích produktů. Musím také pana diplomata pochválit za realizaci dotazníkové akce, ve které na sociálních sítích kontaktoval více než 2 tisíce lidí, kteří se vyjadřovali ke hmyzu jako potenciální součásti stravy lidí v blízké budoucnosti.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce je zaměřená na nutriční vyhodnocení vybraných hmyzích mouček směrovaných do potenciální alternativní výživy obyvatelstva v oblasti dodávek proteinů. Pro nutriční analýzy byly použity základní analýzy i ICP OES pro detekci minerálů a GC FID pro detekci mastných kyselin. Pomocí PCA se podařilo detailně rozlišit základní nutriční parametry jednotlivých proměřovaných vzorků hmyzu. Hodnotím rozsáhlý spotřebitelský on-line průzkum vztahu obyvatel k hmyzím produktům i realizovanou senzorickou analýzu vyvinutého produktu na bázi práškového materiálu získaného na bázi potemníka stájového. Práce je napsána velmi pečlivě v angličtině a obsahuje bohatý obrázkový a tabulkový materiál. Na diplomové práci velmi cením detailní analytický pohled na problematiku, který umožňuje do budoucna „ladit“ optimální složení směsných hmyzích produktů, směrovaných pro výživu lidstva. V diplomové práci na univerzitě technického směru však postrádám hlubší technologický pohled na výrobu hmyzího práškového produktu a na zpracovatelské vlastností tohoto produktu.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 130462