HOOVÁ, J. VÝVOJ A TESTOVÁNÍ PŘÍRODNÍCH SLOŽEK POTRAVIN PRO DĚTSKOU VÝŽIVU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Kráčmar, Stanislav

Oponentský posudek na dizertační práci Ing. Julie Hoové Vývoj a testování přírodních složek potravin pro dětskou výživu Školitelka: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Předložená dizertační práce je psána v jazyce českém o rozsahu 150 stran s klasickým členěním, psaná na dobré jazykové úrovní a formální úpravě. Řeší aktuální téma s cílem zabezpečit potravinovou bezpečnost a optimalizovat výživovou hodnotu potravin sloužících pro výživu dětí od narození do věku cca 3 let, kdy už je dítě schopno plně přijímat a využívat tradiční potraviny rostlinného a živočišného původu jak v přirozené, tak i kulinářsky i technologicky upravené podobě. Cíle dizertační práce jsou formulovány stručně, výstižně s uvedením dílčích cílů. Po prostudování dizertační práce mohu konstatovat, že tyto byly splněny. Abstrakty v jazyce českém a anglickém, vystihují řešenou problematiku, Klíčová slova jsou správně formulována, jejich sled měl být uveden od nejobecnějších (dětská výživa) po speciální (… selenometabolity). Teoretická část je dobře zpracována a zaměřena na dětskou výživu, stravovací návyky dětí, biologicky aktivní látky, jejich sloučeniny, vybrané metody zpracování a analýzy probiotik. K této části mám několik připomínek, směřujících k nesprávnému opisování a překladu pojmů, vyjadřování hmotnosti, věku, stravovacích období atd. Prosím doktorandku, aby komisi seznámila se složením mléčných náhražek (mléčných směsí) ve vztahu k tomu, co cituje v kapitole 2.1.2.1, při té příležitosti může také sdělit jaká je průměrná energetická hodnota základních živin. Přestože citujete zdroje 2, 7 a 8 - co byste skutečně kojícímu dítěti a jeho mamince doporučila za potraviny (brokolice, hrušky, meruňky?). Také je třeba se zamyslet nad sděleními uvedenými v kapitole 2.1.4, rovněž tak v kap. 2.2.1.2. Co rozumíte pod pojmem „práškové umělé mléčné výživě“? Experimentální část charakterizuje použité mikroorganismy, přístroje, pomůcky a chemikálie. U zdroje vlákniny, pořízené přes internetový obchod (3.2.4.2), v jakém množství byly pořízeny, máte informace u jejich skutečné nutriční hodnotě?, totéž platí i o potravinách uvedených v kapitole 3.2.4.6 a 3.2.4.7, znáte jejich šarže, datum použitelnosti. Můžete vysvětlit co je to mladý ječmen, popř. mladá pšenice?, není to jen obchodní název, vysvětlete pojem hrubé bílkoviny, resp. celkový dusík? Analytické metody jsou popsány vhodným způsobem a přehledně, dokumentovány přehlednými schématy. Vše doloženo využitím statistických metod s názornou prezentací. Výsledky jsou prezentovány srozumitelnými tabulkami, doplněny grafy a patřičným komentářem. Veškerá data jsou správně uvedena, včetně statistických hodnot a akceptace jednotek SI soustavy. Na s. 89 a 90 jsou uvedeny poznámky Chyba!Nenalezen zdroj odkazů. K dalším částem kapitoly nemám připomínek. Více a obšírněji měla být zpracována diskuze, která je vedena od s. 66 až po s. 104. Z textu pak vyplývá, že prezentované výsledky od s. 105 do s. 115 jsou zřejmě pilotní, dosud nepublikované a touto problematikou se nikdo dosud nezabýval. Závěry dizertační práce jsou správně interpretovány, vytváří předpoklady pro další zkoumání problematiky, vycházejí z výsledků jednotlivých experimentů a vlastních zkušeností dizertantky. Část dizertační práce věnující se jejímu významu pro praxi a další rozvoj vědního oboru není uvedena. Seznam použité literatury je tvořen 170 citacemi domácích a zahraničních autorů. Citace neodpovídají normě ČSN ISO 690, této kapitole byla věnována menší pozornost. Součástí dizertační práce jsou Přílohy, Životopis a Publikační činnost dizertantky, ve kterých prokazuje schopnost samostatně tvořit a vědecky pracovat. Závěr Předložená dizertační práce Ing. Julie Hoové splňuje po stránce vědecké, obsahové i formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji, aby Ing. Julii Hoové byla po úspěšné obhajobě udělena vědecko-akademická hodnost Ph.D. ve Studijním programu Chemie a technologie potravin, Studijním oboru Potravinářská chemie. V Brně dne 21. 11. 2022 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Navrhovaná známka

Vítová, Eva

Oponentský posudek na disertační práci Ing. Julie Hoové „Vývoj a testování přírodních složek potravin pro dětskou výživu“ Předložená disertační práce se zabývá v současné době velmi diskutovanou problematikou tzv. „funkčních potravin“ a „superpotravin“. Tato oblast je velmi zajímavá především ze společenského hlediska, vzhledem k její praktické využitelnosti se jeví jako vysoce aktuální a otevírá mnohé možnosti vědeckého výzkumu. Práce obsahuje všechny formální náležitosti a respektuje obvyklou formu disertační práce, je zpracovaná celkem na 150 stranách, včetně sedmi příloh. Teoretická část vychází z celkem 170 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Nejprve je stručně nastíněna problematika výživy kojenců a dětí obecně, hlavní část je zaměřena na popis bioaktivních látek – fruktany, -glukany, vitaminy, látky s antioxidačním potenciálem (fenolické sloučeniny) aj., které byly v práci sledovány; zvláštní pozornost je věnována probiotikům. Poměrně málo prostoru je věnováno vzorkům jako zdrojům biologicky aktivních látek a použitým analytickým metodám. Teorie je zpracována celkem stručně, ale přehledně, provedená literární rešerše je dostačující k pochopení studované problematiky a lze ji považovat za dostatečný podklad pro provedení experimentů. Výsledky jsou prezentovány formou velmi pečlivě zpracovaných tabulek a grafů. Diskuze získaných výsledků je poměrně stručná, především postrádám porovnání získaných výsledků s dosud známými (již publikovanými) obdobnými poznatky. Velmi cenným praktickým výsledkem práce je návrh komerčně využitelného nového typu výrobku (doplněk stravy ve formě želé cukrovinek - medvídků) s obsahem probiotik a dalších nutričně cenných látek. Tyto produkty byly hodnoceny z hlediska senzorického, výsledky senzorického hodnocení jsou uvedeny v příloze, což je poněkud neobvyklé. Bylo by velmi zajímavé vyrobené vzorky charakterizovat i z hlediska chemického složení. Otázky a připomínky k výsledkům: Vzhledem k obrovskému množství získaných výsledků by bylo zajímavé aplikovat některou z vícerozměrných statistických metod pro potvrzení rozdílů mezi vzorky. Optimalizace metod pro izolaci a stanovení vybraných aktivních látek (jeden z dílčích úkolů práce) je popsána velmi stručně, někde vůbec. Připomínky k formální stránce práce: Občasný výskyt překlepů a pravopisných chyb. Chybí identifikace zkratek v textu, v obrázcích/grafech, tabulkách, což poněkud ztěžuje orientaci ve výsledcích. Citace literárních zdrojů jsou nejednotné a v některých případech neodpovídají příslušné ČSN. Na základě komplexního posouzení předložené práce mohu konstatovat, že vytčený cíl byl splněn. Je třeba vyzdvihnout množství provedených experimentů, aplikaci více analytických metod a konkrétní praktický výsledek práce. Význam pro vědu a praxi není v práci specifikován, ale z kontextu lze říci, že se jedná o práci velmi aktuální a záslužnou. Dětská nadváha a obezita, způsobená špatnými stravovacími návyky a nezdravým životním stylem, a s ní spojené riziko vzniku řady civilizačních onemocnění, tvoří v naší populaci stále narůstající problém a je žádoucí dětem nabízet jako alternativu atraktivní produkty, které by byly vhodné pro obohacení jejich výživy. Práce je velmi zajímavá, výše zmíněné připomínky/doporučení významně nesnižují její kvalitu; splňuje po stránce vědecké, obsahové i formální požadavky stanovené pro disertační práce tohoto typu a doporučuji ji k obhajobě. Autorka Ing. Julie Hoová prokázala tvůrčí schopnost v dané oblasti výzkumu, schopnost prezentovat/publikovat výsledky své vědecké práce a převést je do praxe; dílčí výsledky své práce publikovala ve třech publikacích v renomovaných impaktovaných časopisech a na řadě odborných konferencí. Proto navrhuji, aby jí byla, po úspěšné obhajobě a zodpovězení všech otázek, udělena akademická hodnost Ph.D. ve studijním programu „Chemie a technologie potravin“. V Brně dne 25.11. 2022 doc Ing. Eva Vítová, Ph.D. ÚCHPBT, FCH VUT v Brně

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 150111