PÍŠŤKOVÁ, M. Obsah rutinu ve vybraných odrůdách bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Předloženou diplomovou práci Bc. Magdaleny Píšťkové doporučuji k obhajobě a celkově hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Předložená diplomová práce má dvě rozdílné části. Velmi pěkně je zpracována teoretická část, jejíž hodnotu nesnižují ani drobné chyby. Naproti tomu podprůměrně je vypracována experimentální část. V popisu experimentu se lze jenom velmi těžko orientovat, není uvedeno, zda k pokusu byly odvažovány vysušené nebo čerstvé listy a větvičky. Získané výsledky pak lze těžko srovnávat s literaturou. Nevhodně byla zvolena řada standardů při konstrukci kalibrační křivky, standardy jsou mimo oblast měření. V důsledku toho je celá kalibrační křivka zkonstruována nesprávně a celé měření může být zatíženo značnou chybou. Z popisu ředění vzorku není zřejmé, zda byl vzorek ředěn 12,5krát nebo 62,5krát. V diskusi diplomantka chybně tvrdí, že naměřené hodnoty rutinu se shodují s literárními údaji, ačkoliv opak je pravdou. V literatuře se udává 10krát nižší obsah rutinu v listech bezu černého, než udává diplomantka u většiny odrůd ve své práci. V závěru autorka uvádí, že k významným zdrojům rutinu patří i větvičky bezu černého, ačkoliv obsah rutinu je v nich 10krát nižší nežli v listech. Dále je v závěru několik tvrzení, která by měla být citována a svou povahou by patřila do diskuse.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání B
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 32917